2.3.12

Σε τρεις δόσεις η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Υπεγράφησαν τα 5 πρώτα μνημόνια συνεργασίας ΕΕ και Ελλάδας

Σε τρεις δόσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενός συνολικού πακέτου στήριξης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, το οποίο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και τα στελέχη της τρόικας, η πρώτη δόση (συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης), πρέπει να δοθεί στο τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση του PSI. Αυτή συναρτάται άμεσα με τις απώλειες που θα υποστούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Οι συγκεκριμένες απώλειες θα πιστοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η δεύτερη δόση αναμένεται να χορηγηθεί προς το τέλος της τρέχουσας χρήσης. Θα έχουν προηγηθεί οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τόσο για τις ζημίες από το PSI, όσο και για το ύψος των νέων προβλέψεων για τα υγιή κεφάλαια που θα απαιτούνται με βάση τους ελέγχους που διενέργησε η Black Rock.
Η τρίτη δόση προγραμματίζεται να δοθεί το 2013 και θα είναι σε άμεση συνάρτηση από την απαίτηση της τρόικας για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και για αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10%.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος του όλου προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να απορροφηθούν οι «κραδασμοί» από το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν και ταυτόχρονα να επιτευχθούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα υψηλότερα του 9% εφέτος και του 10% το 2013, όπως απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι, με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης, θα καταστεί εφικτό στη συνέχεια να διατεθεί από τις τράπεζες ρευστότητα προς την οικονομία και κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/03/2012_430706

Το μνημόνιο συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς τη χώρα, υπέγραψαν στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο επίτροπος Όλι Ρεν. Το μνημόνιο, προσυπογράφει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ενώ σε αυτό επισυνάπτονται οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον πρόεδρο του Eurogroup.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε, μαζί με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις για την εφαρμογή του PSI. Ειδικότερα, πρόκειται για:
- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει ο EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα, για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI
- Τη σύμβαση για τα 30 δισ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων
- Τη σύμβαση για την κάλυψη από τον EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους έως στιγμής, και
- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα, που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.
Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ την πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η υπογραφή των συμβάσεων αυτών στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα, ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/03/2012_430675

No comments: