2.3.12

Την εκμετάλλευση της Αρκτικής μελετά η Chevron

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron συζήτησε με ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο τις δυνατότητες που ανοίγονται για τον όμιλο στον ρωσικό τομέα της Αρκτικής, της οποίας οι φυσικοί πόροι διεκδικούνται από τους μεγάλους παγκόσμιους οικονομικούς ‘παίκτες’, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Φυσικών Πόρων. Ο υφυπουργός Φυσικών Πόρων, Ντενίς Χραμόφ, συζήτησε με τον διευθυντή της ρωσικής θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας Chevron Neftgaz Άντριου Μακ Γράχαμ για την «εξερεύνηση της υφαλοκρηπίδας της Αρκτικής», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Τα αποθέματα της Ρωσικής Αρκτικής διεκδικούνται από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Τον περασμένο Αύγουστο, η μεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας Rosneft συνέταξε στρατηγική συμμαχία με την αμερικανική ExxonMobil για την εκμετάλλευση μίας απέραντης ζώνης στην περιοχή, έπειτα από το ναυάγιο μίας άλλης συνεργασίας με την βρετανική ΒΡ.
«Η χώρα σας διαθέτει απέραντα αποθέματα και η απουσία μεγάλων σχεδίων της Chevron στη Ρωσία αποτελεί ένα κενό στον κύκλο των εργασιών μας», τόνισε ο Μακ Γκράχαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Η εταιρεία είχε αποσυρθεί το 2011 από μία κοινοπραξία με τη Rosneft για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην Κοιλάδα Σατσόγκο στη Μαύρη Θάλασσα.
Χθες, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπαινιχθεί πως η χώρα πρέπει να επεκτείνει την πρόσβαση των θαλασσίων κοιτασμάτων της στις ξένες ιδιωτικές εταιρείες. Έως σήμερα η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών ήταν αποκλειστικό προνόμιο των δύο κρατικών εταιρειών Gazprom και Rosneft, όμως η Ρωσία πλέον έχει ανάγκη από την τεχνογνωσία και την εμπειρία των ξένων εταιρειών διότι η εκμετάλλευσή τους είναι τεχνικά δυσκολότερη από τα παραδοσιακά κοιτάσματα.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/03/2012_430646

No comments: