2.3.12

Ικανοποίηση Κομισιόν για ελληνική δέσμευση για αξιόπιστα και ανεξάρτητα στατιστικά

Την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την παροχή αξιόπιστων και ανεξάρτητων στατιστικών στοιχείων, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή χαιρετίζει, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι η δέσμευση αυτή εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που υπογράφει την ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2011, με θέμα «Προς μια ισχυρή διαχείριση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων».
Στη δέσμευσή της, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως θα διασφαλίσει ότι οι στατιστικές αρχές της χώρας θα σέβονται τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Παράρτημα αυτής της δέσμευσης, με τους τομείς όπου απαιτούνται βελτιώσεις, θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία έως το τέλος Μαρτίου. Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρει ότι θα συσταθεί Συμβουλευτικό Συμβούλιο ανεξάρτητων στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος της υλοποίησης του κώδικα βέλτιστων πρακτικών του ευρωπαϊκού στατιστικού πλαισίου από το ελληνικό σύστημα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η σημερινή απόφαση λαμβάνει υπόψη τη βελτίωση που έχει παρατηρηθεί από το 2010 στην ποιότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, κυρίως χάρη στο κοινό σχέδιο δράσης Eurostat-ΕΛΣΤΑΤ.
Εκ μέρους της Επιτροπής, ο αρμόδιος για τα στατιστικά στοιχεία επίτροπος Αλγκιρντάς Σεμέτα, συνυπέγραψε τη δέσμευση της Ελλάδας και προέβη στην εξής δήλωση: «Χαιρετίζω τη δέσμευση της Ελλάδας για την παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και θα υποστηρίξω όλες τις προσπάθειες ώστε η ποιότητά τους να είναι η καλύτερη δυνατή».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/03/2012_430608

_____________________________________________

όπως φαίνεται, συνεχίζουν να μην θεωρούν αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά
 

No comments: