7.3.12

Επανέναρξη διαλόγου 6 μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν - Ομπάμα: Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι με Ιράν

Εξι μεγάλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν νέο κύκλο συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σε μια κίνηση που πολλοί αναλυτές θεωρούν ως έσχατη προσπάθεια διπλωματικού συμβιβασμού που θα αποτρέψει την στρατιωτική δράση του Ισραήλ ή των ΗΠΑ.

Με την ανακοίνωση, ανοίγει ο δρόμος για έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις έξι δυνάμεις τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με επιστολή της Λαίδης Ashton προς τον ανώτατο πυρηνικό διαπραγματευτή του Ιράν κ. Saeed Jaleeli, κατά την οποία αποδέχεται την πρότασή του για επανέναρξη του διαλόγου.

Η Λαίδη Lady Ashton που εκπροσωπεί ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα, δήλωσε ότι ο διάλογος θα επικεντρώνεται στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η τιμή του πετρελαίου αντιδρά με υποχώρηση στην ανακοίνωση και η ποικιλία Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 1,99 δολ. στα 121,81 δολ. ανά βαρέλι ενώ το West Texas Intermediate στις ΗΠΑ υποχωρεί 1,5 δολ. στα 105,5 δολ. ανά βαρέλι.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/683523/ArticleNewsWorld.aspx

Αποστάσεις από τα σενάρια μιας άμεσης επέμβασης στο Ιράν πήρε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, λέγοντας ότι σκοπεύει να διατηρήσει μια ψύχραιμη στάση απέναντι στα πυρηνικά σχέδια της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ομπάμα δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο, ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί που "χτυπάνε τα τύμπανα του πολέμου" έχουν την υποχρέωση να εξηγήσουν το κόστος και τα κέρδη μιας πολεμικής παρέμβασης.

Ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε λανθασμένη τη διαδεδομένη άποψη ότι πρέπει να υπάρξει πολεμική δράση εναντίον του Ιράν τις επόμενες εβδομάδες και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αν πράξουν πρόωρα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/683564/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: