23.3.12

Κύπρος: Συμφωνία για κινεζική επένδυση 600 εκατ.

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της Hermes Airports και της κινεζικής εταιρείας Far Eastern Phoenix, για διαχείριση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου της Λάρνακας, σύμφωνα με με όσα μεταδίδει το stockwatch.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports, Αδάμος Ασπρής, αναφέρει ότι «μετά από πολύωρες και εντατικές διαπραγματεύσεις, η Hermes Airports είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με την εταιρεία Far Eastern Phoenix Ltd και τη θετική κατάληξη τους».

Με βάση τη συμφωνία θα δημιουργηθούν 4 εκθεσιακοί χώροι. Η μίσθωση από τη Far Eastern Phoenix Ltd του χώρου στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας θα διαρκέσει 19 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2031. Η συμφωνία, όπως τόνισε ο κ. Ασπρής, προνοεί την απαγόρευση λιανικού εμπορίου και περιορίζεται μόνο σε εκθεσιακούς χώρους.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν χθες νωρίς το απόγευμα και γύρω στις 21:00 εκπρόσωπος της Hermes Airports ενημέρωσε τα ΜΜΕ ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εντατικές και επρόκειτο να παραταθούν μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης, στη συμφωνία υπάρχει και πρόνοια για επέκταση της χρονικής περιόδου για μίσθωση της γης στα 50 χρόνια. Η συμφωνία, όπως σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, θα τεθεί προς τελική έγκριση από την κυβέρνηση και όπως διαβεβαίωσε η διαδικασία αυτή θα κρατήσει λίγες μόνο μέρες.

Με τη συμφωνία αυτή, όπως αναφέρθηκε, δίδεται σημαντικός χρόνος στην κυβέρνηση να λειτουργήσει και να αποδώσει χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί αυτή η επένδυση από την Κύπρο.

Ο ΓΔ του υπουργείου Συγκοινωνιών σημείωσε ότι με αυτή την επένδυση θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την Κύπρο, θα δημιουργηθούν δεκάδες θέσεις εργασίας και θα δώσει μεγάλη τόνωση στην οικονομία του τόπου, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Η ανέγερση του εκθεσιακού κέντρου θα γίνει από την κινεζική εταιρεία με βάση τη συμφωνία και προβλέπεται η απασχόληση μεγάλου ποσοστού κυπρίων στο εν λόγω έργο.

Εκ μέρους της Hermes Airports τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΔΣ Ιάκωβος Ιακώβου και εκ μέρους της Far Eastern Phoenix Ltd ο γενικός διευθυντής Γιάνγκ Κι.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δήλωσε χθες ότι το ύψος της επένδυσης αυτής υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/687500/ArticleNewsWorld.aspx

____________________________________________

μήπως να φωνάξουμε Κύπριους;

 

No comments: