14.3.12

Γκίκας Χαρδούβελης: «Το 90% του έργου της ολοκλήρωσε η κυβέρνηση»

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ολοκληρώσει το 90% του έργου της και τώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι αξιόπιστη και ότι μπορεί να ξεκινήσει το έργο της από την πρώτη ημέρα» τόνισε σήμερα ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού.


Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, στα πλαίσια επίσκεψης στην Ελλάδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα για την Ελλάδα στο μέλλον θα είναι πόση δύναμη θα έχει η κεντρική κυβέρνηση σε σχέση με τους ξένους επιθεωρητές.
Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, τόνισε ότι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν, όμως οι πολιτικοί δεν θα τις μετατρέψουν σε προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς δεν θα ασχολούνται με τις καθημερινές αποφάσεις.
Αναφερόμενος στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας,  ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμη ανατροπή μέχρι το τέλος του έτους», τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε εξαγωγικό μοντέλο», προκειμένου να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.
Ταυτόχρονα, εξήρε την ανάγκη εύρεσης ρευστότητας, προκειμένου να στηριχθούν οι εξαγωγές, ενώ άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναφέροντας ότι λειτουργεί περισσότερο ως εμπορική τράπεζα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα των πραγματικό της ρόλο, ο οποίος είναι να βοηθά στην ανάπτυξη των οικονομιών.
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, υποστήριξε ότι την τελευταία διετία έχουν γίνει ενέργειες στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, όμως το πολιτικό σύστημα δεν ήταν αρκετά ώριμο για να προχωρήσει συνολικά στις απαιτούμενες αλλαγές. «Στην αρχή οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν δυναμικά αλλά μετά σταμάτησαν και στη συνέχεια μόνο προσποιούμασταν ότι κάναμε μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι μόλις το 21% των νόμων που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα λειτουργούσαν, μια και για τους υπόλοιπους δεν είχαν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις.
Υπερασπίστηκε πάντως την εργατικότητα του πληθυσμού, τονίζοντας ότι σε απόλυτο αριθμό ωρών δουλεύουμε περισσότερο από τους υπόλοιπους ευρωπαίους, αλλά παράγουμε λιγότερο.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=448354&h1=true

No comments: