6.3.12

Διαφώνησαν ο Νετανιάχου και ο Ομπάμα

Το Ιράν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο
A.P., Reuters, AFP

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η αντίστροφη μέτρηση μιας επιδρομής για την καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έχει ήδη αρχίσει, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες το μεσημέρι στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ενα εικοσιτετράωρο πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε μιλήσει ενώπιον της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής για τα Δημόσια Ζητήματα (AIPAC), ναι μεν προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί ένα οπλισμένο με πυρηνικά Ιράν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η παραφιλολογία περί πολέμου εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τεχεράνης. Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, οι δημόσιες απειλές και οι διαρροές στα μέσα ενημέρωσης για μια επικείμενη επίθεση στο Ιράν έχουν ανεβάσει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, γεγονός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τεχεράνης.
Μολονότι ελάχιστα είχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ διαρρεύσει από τις συνομιλίες των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι δεν είναι διατεθειμένος να «συρθεί» σ’ έναν πόλεμο. Από το βήμα της AIPAC, πάντως, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε τονίσει ότι αν και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία προκειμένου να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα, εντούτοις ανέκαθεν προτιμούσε την ειρήνη από τον πόλεμο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ακόμα, ότι η ισραηλινή πλευρά απαίτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποσαφηνίσει υπό ποιες ακριβώς συνθήκες θα ήταν διατεθειμένος να διατάξει μια επίθεση σε βάρος του Ιράν. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την κατοχή πυρηνικού όπλου από το Ιράν, ενώ η ισραηλινή επιμένει ότι η επίθεση πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν κάτι τέτοιο συμβεί. Ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να ζήτησε από τον κ. Νετανιάχου να ρίξει τους τόνους και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι κυρώσεις θα υποχρεώσουν, εντέλει, το Ιράν να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.
Οι διαφωνίες των δύο ανδρών, πάντως, αποτυπώθηκαν, εμμέσως πλην σαφώς, και στις εθιμοτυπικές κουβέντες που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες ενώπιον των φωτορεπόρτερ, λίγο πριν αποσυρθούν στο Οβάλ Γραφείο. Ο πρόεδρος Ομπάμα ακούστηκε να λέει στον κ. Νετανιάχου πως ναι μεν δεσμεύεται για την ασφάλεια του Ισραήλ, εξακολουθεί όμως να πιστεύει σε μια διπλωματική λύση, και τον τελευταίο να απαντά ότι «το Ισραήλ είναι και θα παραμείνει κυρίαρχο της μοίρας του».
Ενδεικτικές, πάντως, του κλίματος που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι οι χθεσινές αμφιβολίες που εξέφρασε ο Ιάπωνας διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, όσον αφορά την ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ο κ. Αμάνο, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η ΙΑΕΑ διαθέτει πληροφορίες περί «έντονης δραστηριότητας» στη στρατιωτική βάση του ιρανικού στρατού στο Παρσίν. «Οι επιθεωρητές μας πρέπει να επισκεφθούν την περιοχή το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σχετικά.
Την ίδια στιγμή, δε, η ισραηλινή οπλοβιομηχανία φέρεται να ολοκλήρωσε με επιτυχία μυστικό πρόγραμμα για τη μετατροπή των τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων MPR-500 σε βαλλιστικά συστήματα με ικανότητα να διαπεράσουν τείχη από τσιμέντο πάχους μέχρι και 20 πόντων. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ισραηλινή εφημερίδα, «Γεντιόθ Αχρονόθ», ο MPR-500 ζυγίζει 250 κιλά και, σε αντίθεση με παρόμοιου τύπου βαλλιστικά συστήματα, δεν διαλύεται κατά την πρόσκρουση. Η «Γεντιόθ Αχρονόθ» αναφέρει, ακόμα, ότι σε πρόσφατες δοκιμές απεδείχθη ότι ο εν λόγω πύραυλος μπορεί με ευκολία να διαπεράσει υπόγεια καταφύγια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_06/03/2012_474845

No comments: