2.3.12

Εκτός στόχου για το έλλειμμα οι Ολλανδοί

Με κυβερνητική κρίση απειλείται η Ολλανδία, καθώς χθες το Γραφείο Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής προέβλεψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2013, έτος κατά το οποίο η ολλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει έλλειμμα χαμηλότερο του 3%. Το Γραφείο εκτιμά, όμως, ότι ακόμα και το 2015 το έλλειμμα θα είναι 3,3%.

Η απόκλιση στο στόχο αποδίδεται στην ύφεση που πλήττει την ολλανδική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 0,75% φέτος και να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό μόλις 1% την πενταετία 2011-15. Ως αίτια της ύφεσης αναφέρονται η εξασθένηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που προκαλούν τα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές στις συντάξεις και η «βουτιά» στην αγορά ακινήτων.
Η ολλανδική κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει «πακέτο» λιτότητας 18 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-15 και είναι από τους βασικότερους υπέρμαχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, παλεύοντας έτσι να διατηρήσει το «ΑΑΑ» από τους οίκους αξιολόγησης. Για να εξασφαλιστεί αυτό εκτιμάται τώρα ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 5-10 δισ. ευρώ, που θα αφορούν περικοπές στις δαπάνες υγείας, περιορισμό φορο-απαλλαγών για την αγορά σπιτιού και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Στήριξη
Για να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική στήριξη, η κυβέρνηση χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας. Καθώς, όμως, οι επιδόσεις του τελευταίου στις δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές τελευταία, ο επικεφαλής του Γκερτ Βάιλντερς, δεν επιθυμεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος και δηλώνει ότι οι πιθανότητες συμφωνίας είναι μόλις 50% και ότι θα απαιτήσει σημαντικά ανταλλάγματα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112828396

No comments: