2.3.12

Felix Salmon-Αποψη: Ανησυχίες και κίνδυνοι στην αγορά CDS

Η επενδυτική εταιρεία Alea έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκκαθάρισης στην αγορά ασφάλισης κρατικών ομολόγων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, των γνωστών CDS. Επί της ουσίας, η αντίδραση των CDS σε μια χρεοκοπία θα έπρεπε να είναι προβλέψιμη. Ομως, στην περίπτωση της ελληνικής χρεοκοπίας συμβαίνει το αντίθετο. Είναι βέβαιο ότι τα CDS δεν θα αντιδράσουν όπως προβλέπεται. Από το χρονοδιάγραμμα παρατηρείται ότι υπάρχει σημαντική αδυναμία στη δομή της αγοράς των CDS, καθώς μεσολαβεί διάστημα δύο μηνών μεταξύ ενός υποθετικού πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και της τελικής εκκαθάρισης των CDS. Οι διαμεσολαβητές στην αγορά των CDS έχουν ήδη θορυβηθεί από την πιθανότητα να μην ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια για την Ελλάδα εάν χρεοκοπήσει η χώρα. Τώρα προστίθεται ένας ακόμη φόβος: ότι η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών με τέτοιο τρόπο ώστε η τελική αξία ενός συμβολαίου CDS να κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τύχη.
Οταν πυροδοτείται ένα πιστωτικό γεγονός ξεκινά η δημοπρασία στα CDS. Στη διαδικασία αυτής της δημοπρασίας, η αγορά ξεχωρίζει το ομόλογο με τη χαμηλότερη τιμή. Εάν η τελική αξία ενός ομολόγου είναι 25 σεντς/δολάριο, τότε οι διαμεσολαβητές καλούνται να καταβάλουν 75 σεντς στους επενδυτές των CDS. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) περιπλέκει την κατάσταση αρκετά. Η επίσημη προθεσμία για την πληρωμή ομολόγων 14 δισ. ευρώ έχει οριστεί στις 20 Μαρτίου. Εάν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή παλαιών με τα νέα ομόλογα, τότε η κατάσταση θα καταλήξει σε χάος. Οπότε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να υπάρξει συμφωνία ώς τις 20 Μαρτίου. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι μετά το PSI, η τιμή αναφοράς στη δημοπρασία για την εκκαθάριση των CDS θα βασίζεται στην τιμή των νέων ομολόγων αντί των παλαιών. Δηλαδή, αν ενεργοποιηθούν τα CDS, οι κάτοχοί τους δεν θα πληρωθούν σύμφωνα με το πόσα χρήματα έχασαν, αλλά ανάλογα με την ονομαστική αξία των νέων ομολόγων.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που θα ήταν αρκετά χαρούμενοι εάν μια ελληνική χρεοκοπία οδηγούσε στον αφανισμό της αγοράς των CDS. Είμαι της άποψης ότι τα CDS μπορεί να είναι χρήσιμα επενδυτικά εργαλεία εάν αυτή η αγορά λειτουργήσει ομαλά, δηλαδή όπως προβλέπεται.
* Ο κ. Felix Salmon είναι αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_02/03/2012_474384

___________________________________________

το παιχνίδι με τα cds είναι ακόμα μεγαλύτερο από ότι έχει εκτιμηθεί
πολύ πολύ μεγαλύτερο

No comments: