14.3.12

ΔΝΤ: Η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους

Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών ζητημάτων του ΔΝΤ εκτιμά ότι η Πορτογαλία δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αν και οι αγορές θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να πειστούν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MF.

Ο Carlo Cottareli δηλώνει ακόμη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι το Ταμείο αναμένει η Ισπανία να πετύχει το στόχο της για το έλλειμμα του 2012.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy δήλωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για τη χώρα θα διαμορφωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος αντί του 4,4% το οποίο είχε θέσει ως στόχο ο προκάτοχός του πέρυσι.

Ο Rajoy δικαιολόγησε την αλλαγή του στόχου στο ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε πέρυσι στο 8,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα από το στόχο του 6%.

Αλλά την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos δήλωσε πως η Μαδρίτη συμφώνησε σε περισσότερα μέτρα λιτότητας που ζήτησε η ευρωζώνη, που θα έφερναν το έλλειμμα στο 5,2% του ΑΕΠ το 2012. Η κυβέρνηση εμμένει στο στόχο του 3% τον επόμενο χρόνο.

Τα πορτογαλικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά συνεχίζουν να έχουν πολύ υψηλές αποδόσεις, σηματοδοτώντας ένα χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης σχετικά με το ότι η χώρα θα βγει από την κρίση τον επόμενο χρόνο.

Με βάση τους όρους του προγράμματος διάσωσης των 78 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία πρέπει να επιστρέψει στις αγορές το Σεπτέμβριο του επομένου έτους για να αποπληρώσει χρέος 9 δισ. ευρώ.

Ο Cottareli πρόσθεσε πως δεν αναμένει η Ελλάδα να χρειαστεί τρίτο πακέτο, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι συμβαίνει στην ανάπτυξη».
© Dow Jones Newswires

No comments: