26.3.12

Σήμερα το ΔΙΑΣ έκλεβε ανυποψίαστους καταθέτες

Πρωτοφανής «δυσλειτουργία» του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ τη Δευτέρα είχε ως συνέπεια καταθέτες που πήγαιναν στα ΑΤΜ και έκαναν αίτημα διατραπεζικής ανάληψης να μην παίρνουν χρήματα, αλλά εν αγνοία τους να χρεώνονται με το ποσό που είχαν ζητήσει να σηκώσουν!

Το φαινόμενο αυτό είχε σήμερα έξαρση λόγω του ότι καταβλήθηκαν συντάξεις και πιστώθηκαν οι αντίστοιχοι λογαριασμοί συνταξιούχων, οι οποίοι έσπευσαν να σηκώσουν χρήματα, όχι απαραίτητα μέσα από ΑΤΜ της τράπεζάς τους.
Σε πολλές περιπτώσεις, όποιος πήγαινε να σηκώσει χρήματα από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, το σύστημα αδυνατούσε μεν να δώσει λεφτά, όμως χρέωνε πάραυτα τον λογαριασμό του καταθέτη.
Επισημαίνεται ότι οι συναλλαγές μέσω ΔΙΑΣ φτάνουν τα 21 εκατ. το χρόνο, όπερ ισοδυναμεί με περίπου 60-70.000 συναλλαγές ημερησίως.
Τη Δευτέρα, ως ημέρα καταβολής συντάξεων, ο αριθμός των συναλλαγών εκτιμάται ότι κινήθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112840521

______________________________________________

την Παρασκευἠ που μας πέρασε:

Δεν ευθύνεται το ΙΚΑ για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους, που έχουν κάνει συμφωνία με την Εμπορική και την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να λαμβάνουν τη σύνταξη μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Σε ανακοίνωση της η Διοίκηση του Ιδρύματος, τονίζει, ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχει πιστώσει κανονικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα, να απευθυνθούν στις συγκεκριμένες τράπεζες και στα καταστήματα των ΕΛΤΑ.
Από την πλευρά τους τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα των τραπεζών , τα οποία ξεπεράστηκαν από το μεσημέρι της Παρασκευής και η διανομή των επιταγών στους δικαιούχους γίνεται κανονικά.

http://www.ert.gr/kiononia/item/7525-IKA-Trapezes-kai-ELTA-eythynontai-gia-kathysterhseis-stis-syntaxeis


____________________________________________

όπως μπορεί να υποθέσει κάποιος: έχουμε ..πρόβα!!

το άλλο που έχουμε είναι έλλειψη ρευστότητας

2 comments:

Κυριάκος said...

Το πρόβλημα που περιγράφει πάντως είναι τεχνικό. Κανονικά αν δε σου βγάλει τα λεφτά το ΑΤΜ (για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει αρκετά, έπεσε το δίκτυο, έσκασε κάποιο update στο σύστημα) κάνει rollback όλη τη συναλλαγή και δε γράφει τίποτα στο λογιαριασμό σου. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο. Αν υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας απλά δε θα έβγαζαν τίποτα, με αυτό που έγινε θα φάνε αφενός μεγάλο πακέτο για να διορθώσουν όλες τις συναλλαγές και αφετέρου κινδυνεύουν από μηνύσεις και αποζημιώσεις οπότε είναι μάλλον απίθανο να έγινε επίτηδες.

geokalp said...

το πρόβλημα ρευστότητας που γράφω είναι άσχετο με το τεχνικό πρόβλημα που - προφανώς - υπήρξε