14.3.12

Αιχμές Μ. Κοντοπυράκη - Π. Χριστοδούλου κατά Γ. Παπακωνσταντίνου

Τη διαβεβαίωσή του πως ουδέποτε υπήρξε μαγείρεμα των δημοσιονομικών στοιχείων εκ μέρους της Στατιστικής Υπηρεσίας, έδωσε ο πρώην επικεφαλής της, Μανώλης Κοντοπυράκης, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ερευνά τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Κοντοπυράκης, αν και παραδέχθηκε την ελλιπή καταγραφή του ελλείμματος και του χρέους στο παρελθόν (και επί των ημερών του), την απέδωσε στο διοικητικό χάος που χαρακτήριζε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που δεν επέτρεπε την ακριβή αποστολή οικονομικών στοιχείων στην Υπηρεσία του.
Σε ερώτημα εάν θα μπορούσε να είχαν ληφθεί μέτρα για τη μετρίαση τουλάχιστον, των επιπτώσεων της κρίσης, ο πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ εκτίμησε πως σε οικονομικό επίπεδο «εάν η χώρα είχε αντιδράσει εγκαίρως απ' όλες τις πλευρές, θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα», ενώ και η αναδιατύπωση του ελλείμματος «θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς να ανοίξει μύτη». Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, η ΕΣΥΕ υπήρξε απλώς «κομιστής των προβλέψεων της κυβέρνησης στη Eurostat και δεν συμμετείχε στη διαμόρφωσή τους». Όσον αφορά δε, τα χρέη των νοσοκομείων και τη διάσταση που παρατηρείτο ανάμεσα στα στοιχεία που αποστέλλονταν στην ΕΣΥΕ και αυτά που είχε ανακοινώσει ο Δ. Αβραμόπουλος στη Βουλή, ο κ. Κοντοπυράκης διευκρίνισε πως τα μεν στοιχεία που χρησιμοποίησε η ΕΣΥΕ, ήσαν τα βεβαιωμένα χρέη των 2,2 δισ., τα δε 5,5 δισ. για τα οποία είχε κάνει λόγο ο τότε υπουργός Υγείας, ήσαν οι απαιτήσεις των προμηθευτών, για τις οποίες εκκρεμούσε έλεγχος.
Ο κ. Κοντοπυράκης εξέφρασε πικρία για τη μεταχείριση που υπέστη από τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, μίλησε για ρήση στελέχους της Eurostat σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε, ο ίδιος επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σαν «αποδιοπομπαίος τράγος» από τον νέο υπουργό Οικονομικών ενόψει της αναθεώρησης του ελλείμματος. Αναφέρθηκε ακόμη σε αντιδράσεις και άλλων στελεχών της ΕΣΥΕ στην αναθεώρηση στατιστικών δεδομένων, όπως της Χριστίνας Κιτρίνα, «διευθύντριας διορισμένης απ' το ΠΑΣΟΚ» - για την οποία, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Χρήστος Πρωτόπαπας, δέχθηκε να εξετάσει την πρόσκλησή της ως μάρτυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε «ατυχή έκφραση» την παρομοίωση της ελληνικής οικονομίας με «Τιτανικό», στην οποία είχε προβεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου - όπως επίσης και αντίστοιχες δηλώσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χριστοδούλου εκτίμησε πως η χώρα ήταν σε θέση να δανειστεί το Μάρτιο και Απρίλιο του 2010 - κάτι που κατέστη πρακτικά αδύνατο μετά την αναθεώρηση του χρέους που κατεγράφη την ίδια περίοδο.
Από την πλευρά του, καταθέτοντας στην Εξεταστική, ο πρώην γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Σπύρος Παπανικολάου υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο του 2009, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί τα 25 δισ. που της προσφέρονταν, γιατί η προσφορά αυτή δεν ήταν πραγματική. Πρόσθεσε πάντως ότι θα έπρεπε να βγει πιο γρήγορα στην αγορά το 2010, ακόμα και αν αυτό, όπως είπε, δεν θα άλλαζε κατ' ανάγκην τις μετέπειτα εξελίξεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2150161

_____________________________________________

ωραίος ο Χριστοδούλου: να ακολουθούσαμε τη τακτική Παπαθανασίου για 2-3 χρόνια ακόμα...

3 comments:

Κυριάκος said...

Ποια δυο τρία χρόνια, ούτε έξι μήνες δεν είχαμε. Ο Χριστοδούλου είναι σίγουρα πολύ έμπειρος αλλά η εκτίμηση είναι ατυχής, είναι φανερό πως σκέφτηκε με τη λογική του insider και κρίνει με βάση τα κουτσομπολιά των γνωστών του και δεν είδε τη μεγάλη εικόνα.

geokalp said...

απλά υποστηρίζει όσους του δίνουν δουλειά

Κυριάκος said...

Δεν το σκέφτηκα έτσι, πολύ πιθανό να έχεις δίκιο.