11.3.12

Πολύ χαμηλές οι τιμές των νέων τίτλων

Πριν καλά καλά φθάσουν στα χέρια των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα, στην αγορά ήδη έχουν δοθεί τιμές στους καινούργιους τίτλους, και μάλιστα πολύ χαμηλές. Κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές –και σε αυτή τη χρονική στιγμή κυρίως οι διαπραγματευτές ομολόγων (traders)– συνεχίζουν να πιστεύουν πως, παρά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), η Ελλάδα συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να κηρύξει πτώχευση.
Ετσι, από την Πέμπτη το βράδυ και ιδίως από την Παρασκευή το πρωί, που έγινε γνωστό ότι το PSI είναι επιτυχημένο και θα προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων, τιμολογούσαν τα νέα 11ετούς διάρκειας ελληνικά ομόλογα που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί στην περιοχή των 26 μονάδων, με την απόδοση να είναι υψηλότερη το 19%. Αυτά τα νούμερα αφορούν τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που θα λήγουν το 2023. Για τους νέους τίτλους του Δημοσίου, που λήγουν το 2042, οι traders έδιναν χθες τιμή 23 μονάδες και η απόδοσή τους διαμορφωνόταν στο 14,2%. Για να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο έδινε απόδοση της τάξης του 32,6% μέχρι να ανακοινωθεί το PSI και τα νέα αντίστοιχα ομόλογα είχαν κατά τη γνώμη των traders απόδοση 19%. Επίσης, το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο είχε χθες απόδοση 1,8%, το ιταλικό 5,6%, το ισπανικό 5,7% και το πορτογαλικό 10,6%.
Είναι σαφές ότι στην αγορά θεωρούν πως μετά το PSI η κατάσταση είναι καλύτερη στην Ελλάδα, αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας συνεχίζει να υπάρχει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_10/03/2012_475358

No comments: