1.3.12

Η έκθεση της τρόικας για την Πορτογαλία αύξησε την ανησυχία των επενδυτών

Η έκθεση της τρόικας - Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ, για την πορεία της οικονομίας της Πορτογαλίας, ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για πολλούς επενδυτές η τρίτη αξιολόγηση της τρόικας υποδηλώνει ότι η Πορτογαλία είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, το οποίο με τη σειρά του υποδηλώνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

"Με την προϋπόθεση ότι οι αρχές (της Πορτογαλίας) θα εμμείνουν στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν την Πορτογαλία έως ότου αποκτήσει πάλι την πρόσβασή της στις αγορές", αναφέρει το απόσπασμα της έκθεσης που προκάλεσε την ανησυχία για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας και τη χρεοκοπία.

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε χθες κατά 73 μονάδες βάσης στο 13,75%, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων δέχθηκε πλήγμα από την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την πληρωμή των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) της Ελλάδας.

Η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) πρόκειται να αποφασίσει σήμερα αν πρέπει να πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός - που οδηγεί στην πληρωμή των CDS - στην περίπτωση της Ελλάδας, μετά από προσφυγή ότι υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση της ΕΚΤ έναντι των άλλων ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του χρέους της.

Οι αναλυτές και επενδυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο ότι η Επιτροπή θα συμφωνήσει αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός, αναφέρει το δημοσίευμα.

http://www.express.gr/news/diethnisoz_oikonomia/571492oz_20120301571492.php3

No comments: