1.3.12

Open Europe: Γιατί τα πακέτα διάσωσης είναι κακό deal για την Ελλάδα

Η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι ένα κακό deal για τους Έλληνες, προειδοποιεί το think tank Open Europe. Από το συνολικό ποσό των 282,2 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα μέσω των πακέτων διάσωσης και των υπόλοιπων μέτρων που λαμβάνονται για την ενίσχυσή της, στην Ελλάδα καταλήγουν μόνο τα 159,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 57%. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στις τράπεζες και τους ομολογιούχους.

Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα αναγκάζεται να πάρει μέτρα λιτότητας ίσα με το 20% του ΑΕΠ της, έως το 2013. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ, τονίζει το Open Europe.

Την ίδια στιγμή, η διαγραφή του χρέους που επιχειρείται μέσω του PSI χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή για να δώσει στην Ελλάδα μια ευκαιρία στην ανάκαμψη. Αμέσως μετά την αναδιάρθρωση, το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 161% του ΑΕΠ, μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα, τονίζει το think tank. «Είναι πολύ απίθανο η χώρα να επιτύχει το στόχο για το χρέος του 2020», που έχει τεθεί στο 120% του ΑΕΠ, σημειώνεται. «Αυτό σημαίνει ότι πέραν των φτωχών προοπτικών ανάπτυξης που φέρνει η συνεχής λιτότητα, η Ελλάδα θα βρεθεί σχεδόν αναπόφευκτα αντιμέτωπη είτε με την ανάγκη για άλλο ένα πακέτο διάσωσης σε τρία χρόνια ή με τη στάση πληρωμών».

Όμως, μέχρι τότε, το 85% του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χέρια των φορολογούμενων της Ευρωζώνης (μέσω της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του EFSF), έναντι του 36% που είναι σήμερα.



Που θα ξοδευτεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης;
Χρήματα του πακέτου διάσωσης
130 δισ. ευρώ
Κίνητρα για να δεχτούν οι ομολογιούχοι το PSI
30 δισ. ευρώ
Ομόλογα του EFSF για την αποπληρωμή συσσωρευμένων τόκων
5,7 δισ. ευρώ
Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
50 δισ. ευρώ
Ελληνική κυβέρνηση
44,3 δισ. ευρώ
  http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=108710

_______________________________________

προφανώς διάβασαν τα χαρτιά της συμφωνίας και λένε ότι είναι ετεροβαρής


No comments: