3.3.12

Η Ισλανδία εξετάζει αλλαγή του νομίσματός της

Η Ισλανδία η μικρή χώρα της βόρειας Ευρώπης που κατόρθωσε με επιτυχία να αποφύγει την χρεοκοπία και να ξεπεράσει τις ασφυκτικές πιέσεις του διεθνούς τραπεζικού συστήματος για αποζημιώσεις, φέρεται έτοιμη για μεγάλες αλλαγές στην οικονομία της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση της Ισλανδίας εξετάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αλλαγή του εθνικού της νομίσματος, της κορόνας με το δολάριο. Όχι όμως του γνωστού ισχυρού αμερικάνικου δολαρίου αλλά του καναδέζικου.

Σύμφωνα με στελέχη της Ισλανδικής κυβέρνησης, η υιοθέτηση του καναδέζικου δολαρίου θα προσφέρει σταθερή ισοτιμία που δύσκολα θα επηρεάζεται από τις αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων. Επιπλέον με το νέο νόμισμα θα στηριχθούν οι εξαγωγές της χώρας ιδιαίτερα όσον αφορά την αλιεία και το εμπόριο του αλουμινίου. Εξαγωγές στις οποίες πρωτοστατεί ο Καναδάς.

Και η καναδέζικη κυβέρνηση- σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα- φέρεται έτοιμη να συζητήσει την ιδέα.

Ο Καναδός πρέσβης στην Ισλανδία Alan Bones αναμένεται αύριο Σάββατο να προειδοποιήσει τους Ισλανδούς ότι η υιοθέτηση του δολαρίου εμπεριέχει και σημαντικό ρίσκο για την οικονομία του νησιού.

Συγκεκριμένα ο Καναδός πρέσβης εκτιμάται ότι θα προειδοποιήσει τους Ισλανδούς ότι η υιοθέτηση του δολαρίου, ουσιαστικά θα αποκλείσει την Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας από την άσκηση νομισματικής πολιτικής.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/682896/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: