6.3.12

Μνημόνιο συνεργασίας για την ενέργεια μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Έως στα τέλη του μήνα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον...    
ενεργειακό τομέα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ.Παπακωνσταντίνου.


Σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον υφυπουργό Γ.Μανιάτη, ανακοινώθηκε επίσης ότι «τον Ιούλιο θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για έρευνες σε 10 με 12 περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαΐα και πιθανώς στην Κρήτη».


Το μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών θα αναφέρεται στις δυνατότητες ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και στην προοπτική συνεργασίας για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι και η χώρα μας ξεκινά τώρα τη διαδικασία των ερευνών.


Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή Κύπρου-Ισραήλ και οι προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας συζητήθηκαν και στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, καθώς δημιουργείται δυνητικά η προοπτική να υπάρξει ένας τρίτος πόλος εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, πέρα από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας.


Ο υπουργός χαρακτήρισε πέραν πάσης προσδοκίας την ανταπόκριση των εταιρειών στο διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.


Παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες για ερευνητικές εργασίες σε περιοχές της Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.


Με τη διαδικασία αυτή έχουν προκηρυχθεί ήδη τρεις περιοχές (Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο, Ιωάννινα) όπου τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για 200, 80 και 3 με 4 εκατομμύρια βαρέλια αντίστοιχα και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει τον Ιούλιο.


Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφεραν ακόμη ότι:


- Τα έσοδα του Δημοσίου κυμαίνονται περίπου στο 40% της αξίας των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται, όπως προκύπτει ιστορικά από τις συμβάσεις που υπογράφονται διεθνώς.


- Η Ελλάδα θα διερευνήσει με όλους τους τρόπους όλα τα κοιτάσματα, σε όλες τις περιοχές που έχει κυριαρχικά δικαιώματα.


- Έχει συμφωνηθεί με την εταιρεία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης ενώ θα προχωρήσει και η χρονική επέκταση της σύμβασης. Η εταιρεία από κοινού με την Ιταλική Edison ανέλαβαν επίσης την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/27631-mnhmonio-synergasias-gia-thn-energeia-metaksy-elladas-kyproy-israhl

No comments: