14.3.12

Η ΙΕΑ προειδοποιεί: Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ έχει φτάσει στο μάξιμουμ

«Μετ’ εμποδίων» θα είναι ο δρόμος για τις αγορές πετρελαίου, προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμική του ΟΠΕΚ μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

Η «κόντρα» της Δύσης με το Ιράν για το διαφιλονικούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού κατά 20% από τον Δεκέμβριο. Σε όρους ευρώ, οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε ιστορικά υψηλά.

Το Ιράν όμως, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις κινήσεις στην αγορά πετρελαίου. Τα σαμποτάζ σε αγωγούς και οι απεργίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής στο Σουδάν, την Κολομβία και την Υεμένη, ενώ οι εξαγωγές της Συρίας έχουν μειωθεί αισθητά καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου.

Η ΙΕΑ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός ΟΠΕΚ για το 2012 στα 730.000 βαρέλια την ημέρα έναντι αρχικής εκτίμησης στα 900.000 βαρέλια. Παράλληλα, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν παγώσει τις εισαγωγές μαύρου χρυσού από το Ιράν ενόψει των κυρώσεων που θα επιβληθούν την 1η Ιουλίου. Με όλα αυτά τα θέματα ανοιχτά, ο ΟΠΕΚ έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του. Η Σαουδική Αραβία έχει ανοίξει τις στρόφιγγες της προσφοράς στο υψηλότερο επίπεδο τριών δεκαετιών, ενώ η παραγωγή της Λιβύης ανακάμπτει.

Στην ετήσια έκθεσή της, η ΙΕΑ δηλώνει πως η παραγωγή του ΟΠΕΚ άγγιξε τα 31,42 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008. Πλέον όμως, εγείρονται ανησυχίες για την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμική της Σαουδικής Αραβίας, ενώ παράλληλα, σχεδόν όλα τα μέλη καρτέλ παράγουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμική της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε τον Φεβρουάριο στα 1,88 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 2,03 εκατ. βαρέλια ημερησίως

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/685324/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: