7.3.12

Ερχεται νέο πετρελαϊκό σοκ;

H ΗSBC προειδοποίησε ότι η νέα μεγάλη ανησυχία για τις αγορές, μετά την Ελλάδα είναι το πετρέλαιο. Η Goldman Sachs συμβουλεύει τους πελάτες της να τηρήσουν αυστηρά overweight στάση στις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, καθώς παραμένουν από τις φθηνότερες διεθνώς και έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανόδου. Η UBS προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κορύφωσης της κατάστασης με το Ιράν, το πετρέλαιο μπορεί να εκτοξευθεί ακόμα και στα 270 δολάρια το βαρέλι. Σε νεά ανάλυσή της η Edmond De Rothschild προειδοποιεί πως οι ενδείξεις για ένα νέο πετρελαϊκό σοκ είναι ήδη εδώ και εξετάζει τις συνέπειες που θα έχει στις μετοχές και την οικονομία.
Οι αναταραχές στο Ιράν και η απειλή το να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, μυρίζουν σοκ στην αγορά πετρελαίου προσεχώς, σημειώνει η τράπεζα. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν αυξηθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2011. Και η αιτία είναι εν μέρει τα θεμελιώδη μεγέθη αλλά κυρίως οι συνεχιζόμενες αναταραχές στο Ιραν.

Οπως επισημαίνει η τράπεζα, ο πετρελαϊκός κλάδος έχει στοιχειωθεί από φόβους ότι το Στενό του Ορμούζ - μέσω του οποίου περνά το 17% του παγκόσμιου εμπορίου στο πετρέλαιο – θα κλείσει. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό, καθώς υπάρχει ελάχιστο όφελος το να προσπεράσει κάποιος τα Στενά του Ορμούζ μέσω επίγειων αγωγών .

Ωστόσο, σύμφωνα με την Edmond De Rothschild, οι πιθανότητες να κλείσει τα Στενό είναι ελάχιστες. Όπως εξηγεί, η ιρανική κυβέρνηση χρειάζεται το χρήμα από το πετρέλαιο για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία. Επίσης, τα Στενά του Ορμούζ είναι διεθνή – το να κλείσει θα μπλοκάρει μία οδό η οποία επίσης χρησιμοποιείται από την Σαουδική Αραβία, το Κουβείτ και το Κατάρ. Ακόμα, σχεδόν το 85% του πετρελαίου που περνά από τα Στενά, έχει κατεύθυνση τις ασιατικές χώρες οι οποίες έχουν επενδύσει έντονα στο Ιράν. Το κλείσιμο του Ορμούζ θα οδηγηήσει σε πόλεμο, ο οποίος ωστόσο θα είναι βραχύβιος. Ακόμη και χωρίς να υπάρξει πόλεμος, οι ηγέτες του Ιραν έχουν σχεδιάσει στρατιωτικές κινήσεις οι οποίες θα επιβραδύνουν το πέρασμα του πετρελαίου μέσω των Στενλων. Και το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους (όπως η Χεζμπολάχ) ή να μειώσει τις εξαγωγές του ή να θέσει εμπάργκο.

Παντως σε περίπτωση που υπάρξει ένα νέο πετραλαϊκό σοκ, η Edmond De Rothschild εκτιμά ότι η αύξηση του πετρελαίου δεν θα περιοριστεί στα 10-20 δολάρια το βαρέλι. Στα πετρελαϊκά σοκ του παρελθόντος, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου είχε κυμανθεί από το 100% εώς και το 360%. Εάν υπάρξει ένα τέτοιο σοκ, θα είναι καταστροφικό για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές όπου η ανάπτυξη σχετίζεται έντονα με το πετρέλαιο, καθώς και για τις ΗΠΑ.

Επίσης, όπως τονίζεται, μία υπερβολικά γρήγορη αύξηση της τιμής του πετρελαίου τείνει σχεδόν πάντα να προκαλεί κραχ στις τιμές των μετοχών διεθνώς. Και οι μόνοι κλάδοι που σώζονται είναι αυτός της ενέργειας αλλά και οι αμυντικοί κλάδοι.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, εκτός του σοκ λόγω Ιράν, το πετρέλαιο, πάντως, έχει κι άλλους λόγους να συνεχίσει την άνοδο. Εκτός του ότι η ζήτηση για πετρελαίο έχει ανοδική τάση παρά την απειλή ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, και οι ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών τείνουν να δίνουν ώθηση στις τιμές των εμπορευμάτων.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/197106-Erchetai-neo-petrelaiko-sok-Ti-shmainei-ayto-gia-tis-metoches-kai-thn-oikonomia

No comments: