3.3.12

Οκτω μνηστήρες για γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη

Οκτώ μεγάλες και εξειδικευμένες διεθνείς εταιρείες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στον διαγωνισμό για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, ενώ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου: «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ξεκινήσει να σκάβει το πρώτο γεωτρύπανο».
Συγκριμένα, οκτώ εταιρείες από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία κατέθεσαν μέχρι χθες το μεσημέρι - οπότε έληγε η διορία - τις προσφορές τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την εκχώρηση του δικαιώματος πραγματοποίησης σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης στις δύο περιοχές.
Ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Ι. Μανιάτης, που έχει αναλάβει προσωπικά τον χειρισμό της υπόθεσης προώθησης των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια για να τον ενημερώσει για την εξέλιξη του διαγωνισμού και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στις αρχές του φθινοπώρου μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών θα είναι δυνατή η διενέργεια διαγωνισμού για παραχώρηση στις δύο περιοχές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των προσφορών προβλέπεται να ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσουν άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν.
Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ακόμη ότι η ανταπόκριση της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου δημιουργεί προσδοκίες για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα γίνει παραχώρηση για έρευνα περιοχών στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιόνια και το Κατάκολο.
«Εχουμε», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτίμηση για την ύπαρξη περίπου 250 με 300 εκατομμυρίων βαρελιών σε αυτές τις τρεις περιοχές. Εφόσον προχωρήσει το σύνολο του σχεδιασμού «είναι δυνατόν τα επόμενα 20 χρόνια τα έσοδα του Δημοσίου να ανέρχονται σε 1 έως 1,5 δισ. δολάρια κάθε χρόνο. Εχουμε καλή ανταπόκριση από τη διεθνή βιομηχανία, αυτοί ξέρουν ότι υπάρχουν αποθέματα, προχωρούμε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Είμαστε σε αρκετά καλό δρόμο».

Οι οκτώ μνηστήρες
1. TGS-Nopec Geophysical Company ASA, με έδρα τη Νορβηγία δραστηριοποιείται σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Ρωσία, Ασία, Αυστραλία και Αρκτική. Την περίοδο 2003 - 2005 είχε κάνει σεισμικές έρευνες και στην Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.
2. Dolphin Geophysical, με έδρα τη Νορβηγία, ιδρύθηκε στο τέλος του 2010 και δραστηριοποιείται στον τομέα των σεισμικών ερευνών με 6 πλοία.
3. ION Geophysical Corporation με έδρα το Τέξας δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, Αφρική, Αρκτικό Κύκλο, Αυστραλία και Ινδία.
4. SPEC Partners LTD με έδρα στο Οσλο της Νορβηγίας.
5. CGG Veritas ιδρύθηκε το 1931 στη Γαλλία. Το 2011 πραγματοποίησε έσοδα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.
6. Petroleum GEO-Services (PGS) ιδρύθηκε στη Νορβηγία το 1991. Διαθέτει 14 σεισμικά σκάφη, 21 κέντρα επεξεργασίας δεδομένων και 35 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Η PGS έχει παρουσία σε 25 χώρες.
7. Spectrum GEO Limited, ιδρύθηκε το 1996 ως κοινοπραξία των εταιρειών Spectrum της Βρετανίας και Geopex της Αιγύπτου. Παρέχει υπηρεσίες επεξεργασίας σεισμικών δεδομένων σε αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
8. Fugro Multiclient Services AS ανήκει στο Fugro Group. Εχει γραφεία στο Περθ της Αυστραλίας, στο Οσλο της Νορβηγίας, στο Χιούστον των ΗΠΑ, στο Γουόλινγκφορντ της Βρετανίας και στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος των non exclusive seismic surveys, που επελέγη από το υπουργείο, προκειμένου η όλη διαδικασία να γίνει το ταχύτερο δυνατό, προβλέπει την πραγματοποίηση ερευνών από εξειδικευμένες εταιρείες. Τα ευρήματα είναι μη αποκλειστικά και διατίθενται στην αγορά από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες κατ' αρχήν καλύπτουν τα κόστη τους και στη συνέχεια μοιράζονται με το κράτος, τα έσοδα. Τα ευρήματά, επί της ουσίας λειτουργούν ως πόλος έλξης για μεγάλες εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους θα προχωρήσουν στον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων μέσω γεωτρήσεων.
Το ύψος της επένδυσης από τις εταιρείες που θα επιλεγούν να πραγματοποιήσουν τις σεισμικές έρευνες είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από τα οποία προσδοκούν τριπλάσια ή και τετραπλάσια έσοδα εφόσον υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Δηλαδή εφόσον εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1679517&nt=103

No comments: