21.3.12

Η πρώτη κατάθεση στον ειδικό λογαριασμό για αποπληρωμή χρεών

Συνολικά η Ελλάδα έλαβε 7,5 δισ. ευρώ, αλλά της «έμειναν»
στα ταμεία τα 2,6 δισ. ευρώ

«Εγκαινιάστηκε» ο νέος ειδικός λογαριασμός που έχει δημιουργηθεί για την αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας. Η Ευρωζώνη πραγματοποίησε την πρώτη κατάθεση στον εν λόγω λογαριασμό, καθώς «έβαλε» περίπου 4,9 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν χθες λήξεις ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ποσό αυτό αφορά σε μέρος της πρώτης δόσης που εκταμιεύτηκε τη Δευτέρα και ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 4,9 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του Δημοσίου για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του κράτους. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς λογαριασμούς, που όμως και οι δύο τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Οπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών - υπενθυμίζοντας ότι η αρχική πρόταση που δεν υλοποιήθηκε ήταν ο ειδικός λογαριασμός να τηρείται στο Λουξεμβούργο - πρόκειται πλέον για μια τυπική διαδικασία. Και αυτό γιατί σε όποιον από τους δύο λογαριασμούς που υπάρχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος κι αν γινόταν η κατάθεση των 4,9 δισ. ευρώ, αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν έτσι κι αλλιώς για την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εκτός από τα 5,9 δισ. ευρώ στον λογαριασμό του Δημοσίου κατατέθηκε και το ποσό των 1,65 δισ. ευρώ που αποτελεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην πρώτη δόση του νέου πακέτου. Ετσι, συνολικά η Ελλάδα έλαβε αυτές τις μέρες 7,5 δισ. ευρώ, αλλά τις «έμειναν» στα ταμεία τα 2,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες έχει εξασφαλιστεί ότι η ροή των εισροών κεφαλαίων θα καλύπτει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις (προς εξωτερικό και εσωτερικό), ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Παράλληλα, χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας. Ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 1,6 δισ. ευρώ την Πέμπτη και θα κατευθυνθεί προς την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων περίπου ισόποσης αξίας που λήγουν την Παρασκευή.
Το θετικό νέο στη χθεσινή δημοπρασία ήταν η μείωση του επιτοκίου. Από 4,61% που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου, χθες «έπεσε» στο 4,25%, γεγονός το οποίο αποδίδεται στις θετικές επιπτώσεις της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI).
Σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση του νέου δανείου, η εκταμίευσή της αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου. Ειδικότερα:
– Μέχρι τα τέλη Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να δοθούν στην Ελλάδα τα 25 δισ. ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα γίνει αμέσως. Δηλαδή, τα κεφάλαια αυτά δεν θα διατεθούν άμεσα στις ελληνικές τράπεζες.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί ακόμα τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα τοποθετηθούν κάπου, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα για οποιαδήποτε τράπεζα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι πριν οι ελληνικές τράπεζες απευθυνθούν στο Δημόσιο για χρηματοδότηση θα πρέπει πρώτα οι ίδιες να αναζητήσουν κεφάλαια από την αγορά.
Εφόσον δεν καταφέρουν να την εξασφαλίσουν, τότε θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του κράτους για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά και για να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» η αγορά θα γνωρίζει ότι είναι δεσμευμένα υπέρ των ελληνικών τραπεζών 25 δισ. ευρώ.
– Στα μέσα Απριλίου θα εκταμιευθούν 3,3 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή τόκων και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του κράτους.
– Εως τα μέσα Μαΐου θα πρέπει να εκταμιευθούν και τα τελευταία 5,3 δισ. ευρώ που αφορούν την πρώτη δόση του νέου δανείου. Η Ελλάδα θα πρέπει να τα έχει έως τις 18 του μήνα, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 3,33 δισ. ευρώ και τόκους, ενώ τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας.
Από εκεί και πέρα, η τρόικα αναμένεται να ξεκινήσει τον πρώτο της έλεγχο στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου για να εγκρίνει τη δεύτερη δόση του δανείου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/03/2012_476487

No comments: