14.3.12

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Μπλόκο στην έξοδο των εισηγμένων από το Χ.Α.

Για πρώτη φορά η επιτροπή κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να προλάβει καταστάσεις αντί να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Tην αξιοπιστία της αγοράς και την εμπιστοσύνη προς το θεσμό του Χ.Α. θωρακίζει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς μετά τα νέα δεδομένα που φαίνεται να δημιουργούνται στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό το ΜΕΚ προτείνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο περί δημοσίων προτάσεων για την εταιρική διακυβέρνηση και άλλα.
Συγκεκριμένα, ο νόμος περί δημοσίων προτάσεων τροποποιείται:
  1. σχετικά με το προσφερόμενο στους μετόχους μειοψηφίας αντάλλαγμα λαμβάνονται υπ όψιν οι συναλλαγές του προτείνοντα κατά τους τελευταίους 12 και όχι 6 μήνες που ισχύει σήμερα
  2. ρυθμίζεται αναλυτικά το θέμα του Δικαίου και εύλογου ανταλλάγματος που πρέπει να προστεθεί στους μετόχους μειοψηφίας σε περίπτωση που το αντάλλαγμα της δημόσιας πρότασης συνίσταται όχι σε μετρητά αλλά σε κινητές αξίες
  3. καταργείται η δυνατότητα υποβολής δημόσιας πρότασης σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού (π.χ συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή) ο όποιος έχει ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι με εισηγμένες μετοχές να λάβουν μετοχές μη εισηγμένες.
Επίσης, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς επειδή «διέγνωσε» ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τα λιμάνια αγροτική παραγωγή, τουρισμό και ενέργεια αποφάσισε να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για επενδυτικά οχήματα όπως τα venture capitals trust που στην Ελλάδα είναι τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.
Σύμφωνα με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς αυτά τα επενδυτικά οχήματα έχουν φορολογικά πλεονεκτήματα για τον επενδυτή αλλά και αναπτυξιακό σκοπό μέσω της χρηματοδότησης κυρίως νέων επιχειρήσεων. Επίσης, προτείνεται η διατήρηση των αρχείων εντολών για τουλάχιστον 3 χρόνια από ένα έτος που είναι σήμερα σε περίπτωση υπόνοιας χειραγώγησης της αγοράς.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της, κ. Κ Μποτόμπουλος για πρώτη φορά η επιτροπή προλαβαίνει καταστάσεις στο ΧΑ εν όψει της νέας κατάστασης που δημιουργείται μετά το PSI. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του short selling τον ερχόμενο Ιούλιο για ο φόρο υπεραξίας είπε ότι στο πλαίσιο του φόρου συναλλαγών που πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ευρώπη, ζητάει την αυτοτελή φορολόγηση επί των κερδών.. Και είπε ότι τον Ιούνιο θα έρθει η συνολική ρύθμιση. Τέλος, είπε ότι θα προχωρήσει η διαδικασίας διαγράφων των εισηγμένων που βρίσκονται σε ανατολή διαπραγμάτευσης αλλά θα εξεταστούν ανά περίπτωση. Δεν απέκλεισε να δοθεί παράταση 15 επιπλέον ημερών στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τραπεζών.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1687798&nt=103

No comments: