27.3.12

Η ανακεφαλαιοποίηση βαρίδι για την αγορά

Επικίνδυνη κλίση παίρνει η φορά των τραπεζών, παρασύροντας νωρίτερα τον FTSE 20 οριακά κάτω από τις 300 μονάδες.

Απώλειες 0,10% σημειώνονται για τον Γενικό Δείκτη, που κρατά τις 765 μονάδες, και περίπου 0,62% για τον FTSE 20. Με την αξία των συναλλαγών να περνά τα 18 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 14:15, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αφορά τις τρεις ισχυρές μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Σημαντικές απώλειες για τη Eurobank που διορθώνει προς το 0,69 ευρώ με περίπου 3,5 εκατ. τεμάχια. Έως το 1,14 ευρώ διόρθωσε νωρίτερα η Alpha Bank με περίπου 2,5 εκατ. τεμάχια, ενώ το 1,8 έφταναν πριν από λίγο στη μετοχή της Εθνικής.

Εάν στην τριάδα αυτή συνεκτιμηθούν η Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουμε μια ευκρινέστατη εικόνα στο ταμπλό όσων συμβαίνουν κυρίως στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο.

Όσο κρατεί η εκκρεμότητα γύρω από το φλέγον ζήτημα των προϋποθέσεων και του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η πίεση θα συνεχίζεται. Όσο η πλειονότητα των ενεργών παικτών δεν γνωρίζει με ποιους ακριβώς όρους θα γίνει η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης και θα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια και… ενδεικτικές τιμές στην αγορά τόσο το έδαφος θα παραμένει πρόσφορο για τους πωλητές.

Είναι δε ενδεικτικό πως στην τριάδα αλλά και σε Πειραιώς, Τ.Τ. οι συναλλαγές πυκνώνουν κι οι πωλητές γίνονται πιο επίμονοι. 

Ενδιαφέρον θα είχε σε αυτήν τη συγκυρία να γνωρίζαμε περισσότερα για τις πραγματικές κινήσεις βασικών μετόχων και μεγαλοεπιχειρηματιών. Εάν δηλαδή αδειάζουν μέρος των θέσεών τους ή εάν τις διατηρούν ή ενδεχομένως τις ενισχύουν κιόλας. Λογικά ρευστοποιούν όσοι εκτιμούν πως οι όροι της συμμετοχής τους στις ΑΜΚ δεν θα είναι συμφέροντες.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZΜarket, μόνο πειστική καθοδική διάσπαση σημαντικών στηρίξεων θα εκβίαζε το Χ.Α. προς μια σημαντική διόρθωση. Με βάση τα μέχρι πριν από λίγο στοιχεία και τις ενδείξεις (λίγο πριν από τις 14:30), κάτι τέτοιο δεν έχει σημειωθεί ακόμη.

Φέρνει όμως πολύ κοντά σε τέτοιες σημαντικότατες περιοχές και την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank αλλά και τη Eurobank, που ενδοσυνεδριακά χάνει 0,72 ευρώ.

Και σε αυτήν τη φάση της αγοράς, όπου δηλαδή δοκιμάζονται οι τράπεζες, ξεχωρίζει η μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Με ικανοποιητικές συναλλαγές και οι τρεις μετοχές, ενδεικτικές της μετακύλισης ρευστότητας και του ενδιαφέροντος προς αυτήν την ομάδα μετοχών.

Εκτός αυτών, διασώζονται Ελληνικά Πετρέλαια, Τρία Έψιλον, Jumbo και Motor Oil.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, κρατούν Τέρνα Ενεργειακή, Σιδενόρ, ΓΕΚ Τέρνα, ενισχύονται ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΛΓΕΚΑ, Μέτκα, Kleemann.

Στις διεθνείς αγορές, ξεχωρίζει κυρίως η επιβάρυνση της απόδοσης των ευρωπαϊκών ομολόγων, με την Ισπανία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σε σχετικό θέμα του euro2day «τσιμπάνε οι αποδόσεις ιταλικών-ισπανικών ομολόγων» σημειώνεται η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού στο 5,4% και στο 4,10% για το πενταετές.

Στο Μιλάνο ο κυριότερος δείκτης υποχωρεί κατά 1,50% (16.485 μονάδες), ενώ στη Μαδρίτη ενισχύεται σταθερά κατά 2,49%, πάνω από τις 5.600 μονάδες.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/688305/ArticleMarketComment.aspx

No comments: