8.3.12

Προς κ. Βενιζέλο: Μην «πυροβολείτε» τα ασφαλιστικά μας ταμεία

ZZ
Χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας θα βρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα. Και αυτό το «έγκλημα» μας πιέζουν να το αποδεχθούμε. Το δικό μας Ταμείο -ΕΤΑΠ ΜΜΕ- αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό. Πρόσφατα ακόμη δώσαμε μάχη για να σωθούμε από τη μεγάλη απάτη των δομημένων ομολόγων που έχει εκπορευθεί από τους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών επί Νέας Δημοκρατίας. Την επένδυση των 130 εκατ. ευρώ στο δομημένο ομόλογο την πήραμε πίσω, ενώ ο δημοσιογράφος πρόεδρος του ταμείου μας βρίσκεται στον Κορυδαλλό. Επιπλέον, η αφαίμαξη της περιουσίας των Ταμείων είναι μια ανήθικη πολιτικά πράξη, επειδή επενδύουν τα αποθεματικά των εισφορών μας.
Μέχρι στιγμής, υπάρχει απλώς ο νόμος της σιωπής. Επρεπε να εξαιρεθούν τα Ταμεία από το PSI για να μην εξαφανιστούν. Η κυβέρνηση υπόσχεται να καλύψει τη ζημιά με... κρατική περιουσία - και θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ομως, ποιος τους πιστεύει...
Εντάξει. Ας συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου και οι διορισμένες διοικήσεις τους. Ας συμμετάσχουν οι τράπεζες που τόσα χρόνια κερδοσκόπησαν. Ας συμμετάσχουν τα διάφορα funds που τζογάρουν με τα ομόλογα. Ακόμη και τα ταμεία άλλων χωρών να χάσουν το καταλαβαίνουμε, αφού όταν αγόραζαν ομόλογα αναλάμβαναν και το αντίστοιχο ρίσκο.
Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά Ταμεία από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν μέτρα που θα βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας τους, είχε παράσχει από τις Βρυξέλλες, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Εωλες διαβεβαιώσεις...
Η περιουσία των Ταμείων μας είναι προϊόν των εισφορών που καταβάλλονται επί δεκαετίες. Δεν ανήκει σε κανέναν άλλο παρά στους ασφαλισμένους, και η διαχείρισή της δεν μπορεί να εξυπηρετεί παρά τους καταστατικούς σκοπούς των Ταμείων. Διότι με βάση αυτά που λέει ο κ. Βενιζέλος και τις απειλές του κατά των ασφαλιστικών ταμείων που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο PSI, όσοι δεν θέλουμε το «κούρεμα» γιατί χάνουμε τις περιουσίες μας και τις ασφαλιστικές εισφορές μας, «είμαστε σχεδόν προδότες». Προδότες είναι αυτοί που έσυραν τη χώρα στη χρεοκοπία. Οχι εμείς.
Η απομείωση της περιουσίας των Ταμείων κατά 12 δισ. ευρώ, μετά το «κούρεμα» των ομολόγων, η «ισοπέδωση» των τιμών των τραπεζικών -κυρίως- μετοχών που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους, αλλά και η συνεχής μείωση των εισροών από εισφορές -εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των μισθών- «σφίγγουν τη θηλιά» γύρω από τα ασφαλιστικά ταμεία και καθιστούν πλέον αναπόφευκτη την εκ νέου περικοπή των παροχών (συντάξεων και περίθαλψης).
Οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο των επενδύσεών τους σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου πλησιάζουν τα 24 δισ. ευρώ. Από αυτά μόνο τα 8 δισ. έχουν τοποθετηθεί με αποφάσεις των διοικήσεων των Ταμείων, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ εμφανίζονται ως «διαθέσιμα» σε κοινό λογαριασμό όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Ωστόσο, η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας έχει τοποθετήσει τα χρήματα αυτά σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με δική της απόφαση, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί η γνώμη των διοικήσεων των Ταμείων. Οι τοποθετήσεις των 24 δισ. ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου απέφεραν ετησίως στα Ταμεία αποδόσεις (τόκους) ύψους 750 έως 800 εκατομμυρίων ευρώ. Με την απομείωση της αξίας των ομολόγων οι αποδόσεις θα «πέσουν» στα 350 έως 400 εκατομμύρια ευρώ.
Εδώ και μήνες τα αποθεματικά των Ταμείων εξανεμίζονται. Τα αποθεματικά των Ταμείων δημιουργήθηκαν όταν η -τριμερής- χρηματοδότησή τους υπερέβαινε τις υποχρεώσεις τους. Το πλεόνασμα διοχετεύθηκε υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και εκεί το ζεστό χρήμα μετατρεπόταν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Η κατάρρευση της αξίας τους σάρωσε όση ρευστότητα είχε απομείνει στα Ταμεία από τη φούσκα του Χρηματιστηρίου.
Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός αναγνώρισε ότι το 50% των αποθεματικών σε ομόλογα έγινε καπνός από τότε που ετέθη σε εφαρμογή το Μνημόνιο. Με αριθμούς: τον Μάρτιο του 2010 τα ασφαλιστικά ταμεία διέθεταν σε τρέχουσες αξίες 7,6 δισ. ευρώ -όχι μακριά από τις ονομαστικές- και τον Οκτώβριο του 2011 είχαν πέσει στα 4,2 δισ. ευρώ και κατέβαιναν.

______________________________________________

από τη στιγμή που η φούσκα της δημόσιας ασφάλισης έσκασε και τα ταμεία είχαν χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό για να βγαίνουν το κακό έγινε
και δεν αλλάζει
δεν αλλάζει ούτε τώρα με το PSI
για να αλλάξει, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ασφάλισης στην Ελλάδα
για να αλλάξει ο τρόπος ασφάλισης στην Ελλάδα, πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις και οι παροχές κατά 50% ή να παίρνουν όλοι σύνταξη 800 γιούρα
ότι και να λέμε, τα ασφαλιστικά συστήματα όλων των χωρών είναι φούσκες - κλίνω προς Φρήντμαν
αλλά είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αλλάξει(*), μπορεί μόνο να διαλυθεί

(*) τύπωμα, ίσως μια λύση, αλλά δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει, μόνο υπέρ τραπεζών, και πάλι απλά το θέμα θα μετατεθεί χρονικά


No comments: