26.3.12

Μπερνάνκι:Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ δεν επαρκεί για τη μείωση της ανεργίας

H αμερικανική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς για να δημιουργηθεί επαρκής αριθμός νέων θέσεων εργασίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, διαψεύδοντας όσους προσδοκούσαν αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής.

Η πρόσφατη πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 8,3% το Φεβρουάριο, από 9,1% το περασμένο καλοκαίρι, «βρίσκεται σε κάποια δυσαρμονία» με τους μάλλον μέτριους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, είπε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, αλλά αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς, κάτω του 2%, στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Για το σύνολο του 2011 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 1,7% -ένας πολύ ασθενικός ρυθμός υπό κανονικές συνθήκες για να μπορέσει να καμφθεί αισθητά η ανεργία.

Η πρόσφατη πτώση της ανεργίας ενδεχομένως να αντανακλά την προσπάθεια των επιχειρήσεων να επαναρυθμίσουν τα μισθολόγιά τους, μετά τις ασυνήθιστα εκτεταμένες περικοπές προσωπικού στις οποίες είχαν προβεί κατά την περίοδο της ύφεσης, είπε ο Μπερνάνκι. Eάν η ανάγνωση αυτή ισχύει, συνέχισε, η ενίσχυση της απασχόλησης ενδεχομένως να καθηλωθεί.

Στο βαθμό που έχει ολοκληρωθεί αυτή η αλλαγή (εκ μέρους των εργοδοτών), περαιτέρω βελτιώσεις στο ποσοστό της ανεργίας πιθανώς να απαιτήσουν μια ταχύτερη επέκταση της παραγωγής και της ζήτησης από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις -μία διαδικασία που για να στηριχθεί πρέπει να συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική.
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=450368&h1=true

No comments: