8.3.12

Bloomberg: Τα CDS για την Ελλάδα μειώθηκαν στα 3,16 δισεκ. δολ.

Το ποσό των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, CDS, μειώθηκε σημαντικά εν όψει της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Επικαλούμενο στοιχεία της εταιρείας αποθετηρίου και διακανονισμών Depository Trust & Clearing, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ύψος των CDS έχει υποχωρήσει στο ποσό - ρεκόρ των 3,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Αναλυτής της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole δήλωσε ότι οι επενδυτές που αγόρασαν ασφάλιστρα για το χρέος σε χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να προτιμούν να καταγράψουν τώρα τα κέρδη αντί να περιμένουν τις πιθανότητές τους να πληρωθούν στην περίπτωση που η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Ο ίδιος είπε ότι όσοι είχαν πουλήσει τα ασφάλιστρα μπορεί να επιθυμούν να κλείσουν τις θέσεις τους, ώστε να μειώσουν τις ζημιές τους, αν εκτιμούν ότι θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses, CACs), ώστε να αναγκάσει σε συμμετοχή στο PSI και τους ομολογιούχους που δεν συμφωνούν εθελοντικά σε αυτό, κάτι που μπορεί να ενεργοποιήσει την πληρωμή των ασφαλίστρων, σύμφωνα με τους κανόνες της αρμόδιας Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγών και Ομολόγων (ISDA). «Φαίνεται πιθανό ότι θα ενεργοποιηθούν τα CACs και συνεπώς και τα CDS, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη 100% βέβαιο», δήλωσε ο αναλυτής της Credit Agricole. Η ISDA απεφάνθη την περασμένη εβδομάδα ότι ο νόμος για την αναδρομική εισαγωγή των CACs - στα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο - δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, αλλά επιφυλάχθηκε να εκδώσει νέα ετυμηγορία σε περίπτωση που αυτά εφαρμοσθούν στην
πράξη.
Σύμφωνα, παράλληλα, με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, η ISDA δημοσιοποίησε χθες έναν «προσωρινό κατάλογο ελληνικών υποχρεώσεων», οι οποίες θα καλυφθούν σε περίπτωση που υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Αν και η ISDA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι δεν δημοσιοποίησε τον κατάλογο έν αναμονή της κήρυξης πιστωτικού γεγονότος, το δημοσίευμα θεωρεί το γεγονός αυτό ως σαφή ένδειξη ότι η ISDA προετοιμάζεται να αποφανθεί ότι τα CDS θα πρέπει να πληρωθούν.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1683411&nt=103

No comments: