1.3.12

Επικίνδυνη διάσταση απόψεων ΕΚΤ - Bundesbank

Έντονη κριτική στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άσκησε ο επικεφαλής της Bundesbank διευρύνοντας τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ Γερμανίας και κοινοτικών θεσμών εν μέσω της κρίσης χρέους.

Σε επιστολή προς τον Mario Draghi, που αποκαλύπτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Jens Weidmann προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν από ορισμένες πολιτικές της ΕΚΤ και εκφράζει την ανησυχία του ότι ενδεχομένως να υπάρξει μεγαλύτερο κόστος για την Γερμανία η οποία, άλλωστε, είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής στην ευρωζώνη.

Ο κ. Weidmann, ο οποίος επισημαίνεται ότι έχει μεγάλη επιρροή στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υποστηρίζει επίσης ότι η ΕΚΤ διακυβεύει την ίδια της την αξιοπιστία και ζητά επιστροφή σε πιο αυστηρούς κανόνες ως προς τα collateral που δέχεται από τις τράπεζες. Η επιστολή του κ. Weidmann κοινοποιήθηκε την ίδια ημέρα που η ΕΚΤ προέβη στην δεύτερη μεγάλη ένεση ρευστότητας των 530 δισ. ευρώ.

Μία ημέρα αργότερα, σε άρθρο του στους Financial Times, ο Lorenzo Bini Smaghi, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ επίσης ασκεί έντονη κριτική. Επισημαίνει ότι δεν είναι σαφής η στρατηγική εξόδου από την πολιτική των ενέσεων ρευστότητας και προειδοποίησε ότι οι τράπεζες «μπορεί να εθιστούν στην εύκολη χρηματοδότηση» και να μην μπορέσουν «να σταθούν στα πόδια τους όταν ξεπεραστεί η κρίση»

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/682444/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: