9.3.12

Βενιζέλος: Θα εισηγηθώ την ενεργοποίηση των CACs

Τι είπε στην συνέντευξη Τύπου. Οι δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής. 

Την ενεργοποίηση των CACs θα εισηγηθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος,όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης για «την εξαιρετική επιτυχία» και τη θετική και μαζική ανταπόκριση στο PSI.

Πρόσθεσε ότι ο κύριος πυλώνας αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός, που έχει ανεχθεί το τελευταίο διάστημα τη συμμετοχή τους σε ένα απαιτητικό σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.Ο κ.Βενιζέλος σημείωσε πως είναι εφικτή η μείωση του χρέους στο 120%/ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με τον στόχο, ή ακόμη και χαμηλότερα αν εφαρμοστεί πιστά το δημοσιονομικό πρόγραμμα. Εφικτή είναι, ανέφερε, η επίτευξη όχι μόνο πρωτογενών αλλά και δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες δηλώσεις του κ.Βενιζέλου στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε στο ότι από 17 δισ. ευρώ χρέους που ήταν σε ξένο δίκαιο, τα οποία και ήταν πιο δύσκολο να ανταλλαγούν, ανταλλάχθηκαν τα 12,3 δισ.ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε, μέχρι τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία για την οποία δόθηκε παράταση στα συγκεκριμένα ομόλογα, η συμμετοχή μπορεί να φτάσει ακόμη και το 100%. Παράλληλα, επανέλαβε πως είναι αφελής η πεποίθηση κάποιων, και πιο συγκεκριμένα των κατόχων ομολόγων αξίας 7 δισ. ευρώ που δε συμμετείχαν στο PSI, πως θα πληρωθούν τα ομόλογα τους στο άρτιο.

Σε ερώτηση για το πώς θα αποζημιωθούν ενδεχομένως οι μικρομολογιούχοι για τις απώλειες που θα υποστούν, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε πως όσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία του PSI, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να αποζημιωθούν. 

Σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά Ταμεία, στηλίτευσε την απόφαση ορισμένων να μη συμμετέχουν στο PSI ως "μικροκομματική", "βλαπτική" και "επικίνδυνη" ακόμη και για τα συμφέροντα των συνταξιούχων.Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι διοικήσεις ταμείων που δεν μετείχαν είναι οι ίδιες που προχώρησαν σε αγορές δομημένων ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια. Τόνισε δε πως τα συγκεκριμένα ταμεία έχουν λάβει συνολικά 152 δισ. ευρώ κρατικής ενίσχυσης.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/197337-Benizelos-Tha-eishghthw-thn-energopoihsh-twn-CACs

_________________________________________

ΘΕΟΣ!

ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΑΝ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ!
 

No comments: