22.3.12

Draghi: Τα χειρότερα πέρασαν - Buiter: Τα χειρότερα έρχονται




Τα χειρότερα πέρασαν στην ευρωπαϊκή κρίση, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι», είπε. «Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Οι σημαντικοί δείκτες για την Ευρωζώνη, όπως ο πληθωρισμός, τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και κυρίως, τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι καλύτερα από ό,τι είναι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα».

Η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει και τώρα, «η μπάλα είναι στα χέρια των κυβερνήσεων», είπε ο Draghi στη Bild.

Και πρόσθεσε ότι η Γερμανία αποτελεί πρότυπο για την Ευρώπη, καθώς και ότι το δ.σ. της ΕΚΤ υιοθετεί τη γερμανική κουλτούρα σταθερότητας.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=110065


«Τα χειρότερα έρχονται για την Ευρώπη», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, καταρρίπτοντας την πρόσφατη αισιοδοξία ότι η αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα στην ευρωπαϊκή κρίση.

«Στην πραγματικότητα, απλά σταματήσαμε για να πάρουμε μια ανάσα. Τα 3ετή δάνεια της ΕΚΤ δεν λύνουν πραγματικά το πρόβλημα. Για την Ευρώπη, τα χειρότερα έρχονται», είπε στο CNBC.

Ο Buiter προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κάνει μια μεγάλη παρέμβαση στην αγορά μέσα στο 2012 ή στις αρχές του 2013. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα έχει ήδη διοχετεύσει 1 τρισ. ευρώ, μέσω των φθηνών τριετών δανείων για τις τράπεζες.

Όμως, όπως εξηγεί ο οικονομολόγος, οι ανησυχίες στην Ευρωζώνη μεταφέρονται τώρα από την Ελλάδα στις άλλες περιφερειακές οικονομίες. «Θα υπάρξει και άλλη αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Η Ιρλανδία βρίσκεται σε κίνδυνο και η Ισπανία εμφανίζει εντυπωσιακή επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της στο τελευταίο διάστημα», είπε.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=110063

__________________________________________

η αλήθεια είναι κάπου στη μέση:
δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα τα πράγματα
και
οι κίνδυνοι έχουν εξαπλωθεί περισσότερο και σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδας
ενώ
η ΕΚΤ έκανε τελικά μια πρώτη σοβαρή κίνηση

το ευρωπαϊκό σύστημα προσπαθεί πιο έντονα να σταθεροποιηθεί χωρίς να έχει σταματήσει να διαλύεται


No comments: