14.3.12

Ecofin: «Πάγωμα» πόρων για τη δημοσιονομικά απείθαρχη Ουγγαρία

Πάγωμα της ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 495 εκατ. ευρώ προς την Ουγγαρία αποφάσισε το Ecofin, εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού της ελλείμματος, σύμφωνα με τη Δανή υπουργό Οικονομικών Μαργκρέτε Βέσταγκερ.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ το πάγωμα των πόρων -που προέρχονται από το ταμείο συνοχής της ΕΕ- θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2013. «Οι κυρώσεις θα αρθούν αμέσως, αν η Ουγγαρία παρουσιάσει πειστικά διορθωτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός της μέχρι τις 22 Ιουνίου», πρόσθεσε η Βέσταγκερ.

Το ποσό των 495 εκατομμυρίων ευρώ είναι λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να λάβει η Ουγγαρία από το ταμείο συνοχής, που προσφέρει βοήθεια στις φτωχότερες χώρες της Ένωσης για την κατασκευή έργων υποδομής.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει χρήση των κυρώσεων που προβλέπει το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


Το πρωί η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ καταλόγισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εφαρμόζει «δυο μέτρα και δυο σταθμά» έναντι των χωρών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και στο πλαίσιο αυτό συνέκρινε την επιείκεια απέναντι στην Ισπανία με τα αυστηρότερα μέτρα για την Ουγγαρία.
«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις χώρες κατά τον ίδιο τρόπο», υποστήριξε η κ. Φέκτερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Με την Ισπανία δεν εφαρμόσαμε αμέσως μέτρα. Με δεδομένη την πίεση στην Ουγγαρία έχω την αίσθηση ότι εφαρμόζουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά», εκτίμησε και τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει «να αγωνιστεί για τους κανόνες για τους οποίους δώσαμε τους εαυτούς μας για να εφαρμοστούν».
«Η πρόταση να παγώσουν αυτοί οι πόροι θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο ώστε η Ουγγαρία να ακολουθήσει σταθερή δημοσιονομική πολιτική για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%», είχε δηλώσει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στις 22 Φεβρουαρίου, όταν πρότεινε τις συγκεκριμένες κυρώσεις.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2150002

___________________________________________

είναι το μόνο που "δίνουν" στην Ελλάδα
 

No comments: