16.3.12

Προς συμβιβαστική λύση για ήπια ενίσχυση των πόρων EFSF και ESM η Ευρωζώνη

Διάφορα ενδεχόμενα για την ενίσχυση του «τείχους προστασίας» της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση βρίσκονται στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με το πιθανότερη προς το παρόν -δεδομένης της αντίθεσης Γερμανίας και ορισμένων μικρότερων χωρών- την επιλογή πλήρους συνδυασμού των πόρων του προσωρινού EFSF και του μόνιμου ESM.

Προς το παρόν, προβλέπεται παράλληλη ισχύς των δύο μηχανισμών με «πλαφόν» τα 500 δισ. ευρώ, αλλά εάν οι πόροι τους συνδυαστούν εξ ολοκλήρου η κοινή χρηματοδοτική τους δυνατότητα μπορεί να φτάσει σχεδόν τα 700 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν για τον όγκο του προσωρινού μηχανισμού EFSF και του μόνιμου ESM στην Κοπεγχάγη, στις 30-31 Μαρτίου.

Προς το παρόν, και για έναν ακόμη χρόνο, βρίσκεται σε ισχύ ο προσωρινός EFSF με ισχύ 440 δισ. ευρώ (μείον τα 192 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για Ιρλανδία και Πορτογαλία). Ο ESM, με δύναμη πυρός που θα φτάνει τα 500 δισ. ευρώ, θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή τον προσεχή Ιούλιο (ένα χρόνο νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο) και θα «τρέχει» για έναν χρόνο παράλληλα με τον EFSF.

To Eurogroup έχει αποφασίσει πως, κατά τη διάρκεια της παράλληλης λειτουργίας τους, οι δύο μηχανισμοί δεν θα ξεπερνούν αθροιστικά τα 500 δισ. ευρώ. Οι αγορές πιέζουν εδώ και καιρό να αυξηθούν οι πόροι τους, προκειμένου να έχει η ευρωζώνη αρκετά κεφάλαια για να μπορεί να στηρίξει ακόμα και μεγάλα κράτη-μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αν χρειαστεί.

Η Γερμανία, ωστόσο, αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια αύξηση. Σε δηλώσεις της την Παρασκευή, η καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι το ανώτατο όριο του ESM παραμένει στα 500 δισ. ευρώ, και ότι η Γερμανία θα εξετάσει τρόπους να συνδυαστούν οι δύο μηχανισμοί.

«Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης σε πολλές χώρες, μου φαίνεται ότι ευκολότερη θα είναι η λιγότερο φιλόδοξη λύση» ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Δηλαδή, εξήγησε, «μια πιθανότητα θα ήταν να πουν ότι ο EFSF έχει ήδη δεσμευθεί για 192 δισ. ευρώ, αλλά ότι ο ESM θα ξεκινήσει από τα 500 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, «η συνδυασμένη χρηματοδοτική δυνατότητα θα ανέλθει από τα 500 στα 692 δισ. ευρώ, σχεδόν 700 δισ. ευρώ».

Είναι μία από τις επιλογές που συζητιούνται και πιθανόν είναι η λιγότερο φιλόδοξη και άρα πολιτικά η ευκολότερη» ανέφερε. Δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια πιθανή λύση, αν και οι δύο τόνισαν ότι εξετάζονται πολλές εναλλακτικές και ότι η τελική απόφαση παραμένει αβέβαιη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει «προετοιμάσει» τους ομολόγους τους για υπέρβαση των γερμανικών αντιδράσεων μέσα στο Μάρτιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις σχετικές αποφάσεις.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως -τηρώντας το πνεύμα της απόφασης της Καρλσρούης για ενισχυμένη αρμοδιότητα της Γερμανικής Βουλής σε θέματα ευρωδιάσωσης- το προωθούμενο πλαίσιο στο Βερολίνο για τον ESM προβλέπει ανάγκη σύμφωνης γνώμης της Μπούντεσταγκ για πιθανή ενίσχυση του ευρωμηχανισμού.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231186763

No comments: