5.3.12

FT: Στην κόψη του ξυραφιού το PSI

«Στην κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η επιτυχία της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, εξηγώντας ότι υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το βαθμό συμμετοχής των ομολογιούχων.

Επικαλούμενη πηγές με γνώση των εξελίξεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαδικασία του PSI ξεκίνησε με αργό ρυθμό, ενώ οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν να συγκεντρώσουν τους μη θεσμικούς ομολογιούχους. Σημειώνεται επίσης ότι ακόμα και Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί να υπογράψουν άμεσα.

Άνθρωποι κοντά σε ομολογιούχους που συμμετέχουν στο PSI προειδοποιούν μέσω των Financial Times ότι αν δεν ευοδωθεί η διαδικασία η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών που θα πλήξει όλους τους πιστωτές. Τονίζεται ότι με συμμετοχή κάτω του 66% δε θα μπορούν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και επομένως το PSI θα κατέρρεε.

Σημειώνεται ότι αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν βεβαιότητα ότι όλα θα ολοκληρωθούν κατ' ευχή, κανείς δεν είναι πρόθυμος να μαντέψει το βαθμό συμμετοχής των ομολογιούχων. Η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα ότι πρόκειται για την πιο μεγάλη και περίπλοκη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έχει γίνει, επομένως είναι λογικό για τους επενδυτές να θέλουν λίγο χρόνο για να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες.

Σε άρθρο του οικονομικός συντάκτης του Guardian αναφέρει ότι η διαπίστωσή του από συνομιλίες με Γερμανούς αξιωματούχους είναι ότι το Βερολίνο έχει χάσει την υπομονή του με την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι
στη Γερμανία επικρατεί η άποψη πως οι απαιτούμενες αλλαγές δε θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη θεωρητικά καλύτερη προστασία της ευρωζώνης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν οδηγεί πολλούς στο να θεωρούν ως καλύτερη λύση τη χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προσθέτει ο συντάκτης του Guardian. «Το υπουργείο Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει ότι έχει φέρει την Ελλάδα σε μια μη βιώσιμη θέση - αλλά δεν το νοιάζει», συμπεραίνει το άρθρο.

http://www.skai.gr/news/finance/article/196520/ft-stin-kopsi-tou-xurafiou-to-psi/

No comments: