5.3.12

Moody’s: Η Ιρλανδία θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης

To δρόμο της Ελλάδας προς το δεύτερο πακέτο στήριξης θα ακολουθήσει η Ιρλανδία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's. Στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι η ιρλανδική κυβέρνηση «θα αντιμετωπίσει προκλήσεις προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές το 2013» όπως προβλέπεται από το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε με την ΕΕ και το ΔΝΤ πριν από ένα χρόνο.

Για το λόγο αυτό η Moody's εκτιμά ότι το Δουβλίνο θα χρειαστεί με τη λήξη του ισχύοντος δανειακού προγράμματος «έστω και μερική στήριξη από τον μηχανισμό ESM» προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Βέβαια ο οίκος εκτιμά ότι εφόσον υπάρξει αρνητική στάση του ιρλανδικού λαού στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί σχετικά με το δημοσιονομικό σύμφωνο τότε η Ιρλανδία δεν θα μπορεί να υπολογίζει σε χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης η λειτουργία του οποίου συνδέεται με την αποδοχή των όρων του συμφώνου. Συνοπτικά η Moody's σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=446873

No comments: