20.3.12

Οι μισοί fund managers περιμένουν έξοδο από ευρώ

Πάνω από τους μισούς fund managers που συμμετείχαν στη σημαντική έρευνα της Bank of America-Merrill Lynch, περιμένουν ότι ένα τουλάχιστον μέλος της ευρωζώνης θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να εξέλθει από το ευρώ.

Στην μηνιαία έρευνα Μαρτίου μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων του πλανήτη, το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κάποια χώρα θα εξέλθει από τη νομισματική ενοποίηση, αν και πάντως οι μισοί εξ αυτών πιστεύουν ότι η έξοδος δεν θα γίνει φέτος.

Είναι η πρώτη φορά που η BofA-ML θέτει το συγκεκριμένο ερώτημα στην τακτική έρευνα που διενεργεί.

Η έρευνα πάντως αποκαλύπτει επίσης ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης έχουν μειωθεί. Αν και το εν λόγω ζήτημα παραμένει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους fund managers, από την έρευνα γίνεται εμφανής η βελτίωση στις προσδοκίες για ανάπτυξη της Ευρώπης.

Το ποσοστό που θεωρεί σημαντικό κίνδυνο την κρίση στην ευρωζώνη έχει μειωθεί στο 38% από 59% τον Φεβρουάριο.

Ο στρατηγικός αναλυτής του οίκου Gary Baker σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις ρευστότητας LTRO από την ΕΚΤ έχουν συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας έναντι της ευρωζώνης.

Συνολικά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι διαχειριστές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, και ποσοστό καθαρό 28% των επενδυτών περιμένει ενδυνάμωση τον Μάρτιο σε σύγκριση με 11% τον Φεβρουάριο.

Καταδεικνύεται πάντως παράλληλα ότι οι τοποθετήσεις κεφαλαίων φανερώνουν αυξημένες ανησυχίες για τις τιμές των εμπορευμάτων και για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας.

Τέλος, οι μισοί σχεδόν από τους 212 διαχειριστές που συμμετείχαν στην έρευνα Μαρτίου προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση από τη Federal Reserve, ποσοστό αυξημένο από το 36% του προηγούμενου μήνα. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/686648/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: