23.3.12

ΟΠΑΠ : H μεγάλη κερδοσκοπία…

Κάτι παραπάνω από κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για τον ΟΠΑΠ και τη μετοχή του, μετά τις ανακοινώσεις του επικεφαλής του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, προχθές (Τετάρτη), ότι μέχρι τις εκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησης του 29% του ΟΠΑΠ, με το δημόσιο να κρατάει το 5%. Σε συνάρτηση με τα όσα έχουμε αναφέρει εδώ και μήνες από αυτή τη στήλη, αναμένουμε αυτή η περίοδος να χαρακτηριστεί από μεγάλη κερδοσκοπία. Μάλιστα, θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι πραγματικά προκλητικός, ειδικά όταν μιλάμε για ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, όπως αυτό του ΟΠΑΠ.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση. Έτσι λοιπόν και ενώ η μετοχή βρίσκονταν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό πρόσημο (μέση τιμή ημέρας τα 7,28 – 7,29 ευρώ), τελικά έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας (στα 7,12 ευρώ), με τις γνωστές πιέσεις των τελευταίων λεπτών - δευτερολέπτων. Για την ακρίβεια και ενώ η μετοχή μερικά δευτερόλεπτα!!!!! πριν από τις δημοπρασίες βρίσκονταν πέριξ των 7,25 ευρώ, με μια “market εντολή” βρέθηκε στα 7,12 ευρώ (χαμηλό ημέρας!), τιμή η οποία ήταν και η τιμή του κλεισίματος, μετά και τις δημοπρασίες.  Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι από το σύνολο των 740.073 μετοχών που έγιναν χθες, σε αυτή την τιμή (7,12 ευρώ) έγιναν συνολικά μόνο 33.000 μετοχές (το 4,5% του όγκου συναλλαγών), ενώ η μέση τιμή ήταν τα 7,28 ευρώ.
Θα επαναλάβουμε (θυμίζοντας τα προηγούμενα σχόλια), ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, χωρίς φυσικά να έχει ασχοληθεί κάποιος αρμόδιος με το ζήτημα, ενώ σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καταφανέστατη αυτή κερδοσκοπία αφορά την επικείμενη πώληση, του μεγαλύτερου, κατά την άποψη μας, φιλέτου του ελληνικού δημοσίου (μετά τα ζητήματα που αφορούν το πετρέλαιο - αέριο). Έτσι λοιπόν, από ότι όλα δείχνουν η μετοχή του ΟΠΑΠ αναμένεται να πουληθεί σε αυτές τις τόσο φθηνές αποτιμήσεις ή και ακόμη χαμηλότερα και μάλιστα πριν πληρώσει το μέρισμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η τιμή πώλησης προικοδοτείται και με ένα επιπλέον 10% (όσο είναι η μερισματική απόδοση για τους ξένους).  Τώρα όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους, από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα σχετικό σχόλιο.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toismetritois/toismetritois/--h----2012032356205/

No comments: