13.3.12

Weidmann Buba: Το σενάριο εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, δεν είναι δικό μου σενάριο - η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την εργασία της διατήρησης με τεχνητό τρόπο ζωντανών των τραπεζών


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να αρχίσει να σκέφτεται για το πώς θα χαλαρώσει τα έκτακτα μέτρα που έλαβε για την κρίση, ενώ οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην εξαρτώνται από τη νομισματική πολιτική για να επιλύσουν την κρίση χρέους, δηλώνει ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann.

«Δεν είναι δουλειά καμιάς ανεξάρτητης νομισματικής αρχής να αντιμετωπίσει τα ρίσκα φερεγγυότητας των τραπεζών ή ακόμη και των χωρών», τόνισε ο Weidmann στην ετήσια συνέλευση της κεντρικής τράπεζας.

Παρουσιάζοντας το ετήσιο report, ο Weidmann τόνισε πως δεν αμφισβητεί εάν ο φθηνός τριετής δανεισμός ήταν λογική κίνηση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση εκείνη την στιγμή, αλλά πρόσθεσε πως οι συνέπειες μιας τέτοιας πράξης είναι ότι αυξήθηκαν τα ρίσκα για τις κεντρικές τράπεζες.

Απέφυγε να πει εάν θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντιστροφή των έκτακτων μέτρων, αλλά πρόσθεσε πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσουν τρόπους ώστε να απεξαρτηθούν από τα μέτρα της κρίσης, που από τη φύση τους είναι προσωρινά.

Τόνισε δε πως το ζήτημα συζητιέται ήδη στην ΕΚΤ.

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν βλέπει λόγο για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα φθηνού τριετούς δανεισμού, καθώς και ότι η απόφαση για το πότε θα αποπληρωθούν τα δάνεια, εξαρτάται από τις τράπεζες.

Εκτιμά δε πως η ευρωζώνη θα παραμείνει ως έχει, και ότι δεν μπαίνει στη σπέκουλα των σεναρίων για το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από το ευρώ.

«Το σενάριο εξόδου από την ευρωζώνη, δεν είναι το δικό μου σενάριο», τόνισε ο Weidmann, προσθέτοντας ότι επίσης δεν υπάρχει σπέκουλα για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας τώρα», δήλωσε.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1438737

Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Jens Weidmann, ανακοίνωσε ότι το κλειδί για τη λύση της χρηματοοικονομικής κρίσης δεν μπορεί να βρεθεί στις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Weidmann σε στήλη του στην εφημερίδα δηλώνει ότι η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την εργασία της διατήρησης με τεχνητό τρόπο ζωντανών των τραπεζών.

Οι αποφάσεις για την ανακατανομή των ρίσκων φερεγγυότητας που αφορούν στις τράπεζες και τα κράτη, θα πρέπει να ληφθούν από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, δήλωσε.

Τα έκτακτα νομισματικά μέτρα θα πρέπει να είναι περιορισμένα και προσωρινά και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ ως προπέτασμα καπνού για την αναβολή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

© Dow Jones Newswires

No comments: