3.12.12

ΔΝΤ: υπέρ της επιβολής μέτρων ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων σε εξαιρετικές περιπτώσεις


Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της επιβολής μέτρων ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η στάση αυτή σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη στροφή του ΔΝΤ όσον αφορά την χάραξη της οικονομικής πολιτικής και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ενθουσιασμό του ταμείου κατά τη δεκαετία του 1990 υπέρ της άρσης των περιορισμών.

Αναλυτικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενώ οι κεφαλαιακές ροές μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη, την ίδια ώρα ενέχουν και κινδύνους, ακόμα και για χώρες με ανοιχτές οικονομίες.

Η απελευθέρωση της διακίνυσης κεφαλαίων είναι περισσότερο ωφέλιμη όταν οι χώρες έχουν επιτύχει ένα επίπεδο ή "κατώφλι" χρηματοοικονομικής και θεσμικής εξέλιξης, επισημαίνει το ταμείο.

Παράλληλα, τονίζει ότι η απελευθέρωση πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη και έγκαιρη για να διασφαλίζει ότι τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζουν το κόστος.

Οι χώρες με εκτεταμένα και μακροχρόνια μέτρα για τον περιορισμό των ροών κεφαλαίου ενδέχεται να επωφεληθούν από μια οργανωμένη απελευθέρωση, διαπιστώνει.

Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως η πλήρης απελευθέρωση είναι κατάλληλη για όλες τις χώρες σε όλες τις εποχές. 

Όπως αναφέρει στην έκθεση το ΔΝΤ, οι απότομες αυξήσεις στις εισροές ή αποσταθεροποιητικές εκροές μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές δυσκολίες στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι χρήσιμα μέτρα διαχείρισης των κεφαλαιακών ροών" τονίζει το ταμείο.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η επιβολή περιοριστικών μέτρων μπορεί να είναι ωφέλιμη όταν οι χώρες έχουν μικρά περιθώρια για την μείωση των επιτοκίων ή όταν η αύξηση των εισροών απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι "στοχευμένα, διαφανή και σε γενικές γραμμές προσωρινά". 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/743129/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: