18.1.13

ΔΝΤ: Πατάξτε τη φοροδιαφυγή ή κόψτε συντάξεις

Το Διεθές Νομισματικό Ταμείο εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θέτοντάς την Αθήνα προ του διλήμματος: ή σταματά το πάρτι που εξακολουθούν να κάνουν οι φοροφυγάδες ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία ώστε η Ελλάδα να φανεί συνεπείς στις δεσμεύσεις της, ή προχωρά σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων.
Το ΔΝΤ για ακόμη μία φορά βγάζει «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για το ζήτημα της φοροδιαφυγής και θέτει την πάταξη της ως βασική προϋπόθεση για να επιτύχει το πρόγραμμα.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν με εκπληκτικό βαθμό και μη παραγωγικοί δημόσιοι φορείς έχουν υποστεί μικρές περικοπές.
Τα αδήλωτα εισοδήματα ετησίως (αυτοαπασχολούμενοι , γιατροί , δικηγόροι , μηχανικοί λογιστές) φθάνουν στα 11,6 δισ. ευρώ με απώλειες από το φόρο εισοδήματος στα 3,5 δισ. ευρώ.
Για τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών υπογραμμίζεται πως κερδίζουν 2,5 φορές περισσότερα από το εισόδημα που δηλώνουν
Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται ότι η παραοικονομία φθάνει στο 25% του ΑΕΠ%,
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν πως ελάχιστες προσπάθειες έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες, για την αντιμετώπιση των ανεπαρκών ελέγχων και της υποστελέχωσης των μηχανισμών , μέρος των οποίων εξηγείται από το «κενό» στη θέση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων αλλά και στις βαθιά ριζωμένες γραφειοκρατικές αντιστάσεις. “Η συλλογή εσόδων και η φορολογική συμμόρφωση «υποφέρουν», οι αριθμητικοί στόχοι για τους ελέγχους σε μεγάλους φορολογούμενους χάθηκαν», προστίθεται
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως διαπιστώθηκαν 450.000 εικονικά τιμολόγια από το 2009.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112980262

No comments: