5.1.13

Αλ. Τσίπρας: Κορυφή του παγόβουνου της κλεπτοκρατίας η λίστα Λαγκάρντ

«Κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος κλεπτοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας» χαρακτηρίζει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «το σκάνδαλο αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τη συζήτηση του τελευταίου διαστήματος, την περιπτωσιολογία δηλαδή, ποιος παρέλαβε τη λίστα, ποιος το CD, ποιος το αντέγραψε». «Εδώ», όπως αναφέρει, «έχουμε μονάχα ένα μέρος μιας στρατηγικής που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την στηρίζουν όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, να βρίσκεται σε φορολογική ασυλία το μεγάλο κεφάλαιο και η πλουτοκρατία σε αυτό τον τόπο».
Με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -πέραν του κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να «χτυπήσει» προσωπικά τον κ. Βενιζέλο.
«Αυτό που μας απασχολεί είναι, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, να υπάρξει αυτό που αναζητά ο ελληνικός λαός. Ο λαός ζητά δικαιοσύνη. Και ζητά να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει αυτή η διερεύνηση», υπογραμμίζει.
Διευκρινίζει ακόμη ότι όταν ζητείται διερεύνηση αυτό δεν σημαίνει ότι «οι ύποπτοι a priori είναι και ένοχοι», ωστόσο τονίζει ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες, «δεν μπορούν να συγκαλυφθούν» και «ανήκουν σε όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την πορεία της χώρας στο συγκεκριμένο γκρεμό».
Στην υπόθεση αναφέρθηκε σήμερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με σχόλιό του στο twitter σχετικά με τη στάση των αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
«Η πλήρης κάλυψη Βενιζέλου από Σαμαρά - Κουβελη, δένει ακόμη πιο στενά τους "3". Μαζί όχι μόνο στο μνημόνιο, αλλά και στην ατιμωρησία των ισχυρών», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για μια μεγάλη σύγκρουση»
Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας υπόσχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι μπορεί «για να είναι το 2013, πέρα από μια δύσκολη χρονιά, η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος» και διαμηνύει ότι «η εναλλαγή στην κυβέρνηση με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη εναλλαγή. Θα είναι αλλαγή καθεστώτος».
Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που δέχεται ότι τον τελευταίο καιρό «κλίνει» προς το κέντρο, απαντά πως οι έννοιες Κέντρο, Δεξιά και Κεντροαριστερά είναι «λίγο σχετικές» και τονίζει ότι «το θέμα είναι να δούμε το περιεχόμενο της πολιτικής».
«Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά για μια μεγάλη σύγκρουση. Αυτή η σύγκρουση απαιτεί ριζοσπαστικές, θαρραλέες επιλογές, αλλά και προγραμματικό σχεδιασμό, σχέδιο για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε στο μεταμνημονιακό ξέφωτο. Συνεπώς, δεν με απασχολούν τόσο οι προσδιορισμοί που μας δίνουν οι πολιτικοί αντίπαλοι ή οι επικριτές μας, με απασχολεί να πατήσουμε σε σταθερά βήματα και όχι σε σπασμένα σανίδια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ερωτήματα στον κ. Πρετεντέρη και το Mega»
Το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με «ερωτήματα προς τον κ. Πρετεντέρη και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA», με αφορμή σχόλιο του δημοσιογράφου στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού για τη λίστα Λαγκάρντ. «Ο κ. Πρετεντέρης, προφανώς εκφράζοντας και τη θέση του τηλεοπτικού σταθμού, αφού δεν υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση, απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ποινικών ευθυνών για τον κ. Βενιζέλο, σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ. Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσκομίσει στοιχεία, ευθύνες, αποδείξεις και ονόματα, ώστε να προκύπτει κάτι που να συνδέει ποινικά τον κ. Βενιζέλο με την υπόθεση και να σταματήσει τους καβγάδες στα τηλεπαράθυρα» σημείωνε ο πολιτικός σχηματισμός στην ανακοίνωσή του.
«Ενημερώνουμε τον κ. Πρετεντέρη να μην ανησυχεί, διότι σκοπεύουμε να προσκομίσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την τεκμηρίωση της πρότασής μας» προσθέτε και έθετε τα εξής ερωτήματα:
«Γνωρίζει άραγε αν στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκεται μεταξύ πολλών άλλων και ο "βασικός μέτοχος" του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργάζεται; Αν το γνωρίζει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει για τα ακριβή ποσά κατάθεσης, καθώς και αν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί νόμιμα στην Ελλάδα;
»Γνωρίζει επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε κρυφά στην ιδιωτική του πρόσβαση την εν λόγω λίστα κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων;
»Τέλος, ισχύει αυτό που μόλις χθες ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, ότι η Τηλέτυπος ΑΕ, σύναψε νέο τραπεζικό δάνειο ύψους 98εκ. ευρώ;
«Αν ισχύει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει ο έγκριτος δημοσιογράφος αν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό τέτοιου ύψους, την έχει ισοτίμως και κάθε άλλη ελληνική επιχείρηση, από αυτές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη;»
«Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του, στο αποψινό δελτίο του έγκυρου σταθμού» κατέληγε η ανακοίνωση.
Ο κ. Πρετεντέρης κατά τη διάρκεια του σημερινού κεντρικού δελτίου, επανέλαβε πως «μέχρι τώρα δεν έχουμε στοιχεία που να συνδέουν τον κ. Βενιζέλο με συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις» και αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο πολιτικός σχηματισμός θεωρεί πως υπάρχει ποινική εμπλοκή. Ο ΣΥΡΙΖΑ «ως κατήγορος υποχρεούται να προσκομίσει αποδείξεις ... λέει θα το κάνει, θα περιμένουμε να τα δούμε και τα αξιολογοήσουμε κι εμείς με το φτωχό μας μυαλό».
Τηλέτυπος ΑΕ: Το δάνειο είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ
Σε ό,τι αφορά το δάνειο, η Τηλέτυπος ΑΕ σε ανακοίνωσή της, που προβλήθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, διαψεύδει ότι η εταιρεία έχει λάβει τραπεζικό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει, η αλήθεια είναι πως το ύψος του δανείου είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων εκταμιεύθηκαν στον σταθμό μόνο τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Προσθέτει πως για να δοθούν δε (από πέντε τράπεζες) τα 8,5 αυτά εκατομμύρια, χρειάστηκε το Mega Channel να υποθηκεύσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.
Η ανακοίνωση
Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. δεν δανείστηκε 98 εκατομμύρια ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα. Το δανειο ( από πέντε τράπεζες) ήταν ύψους 10 εκατομμυρίων, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόνον 8,5 εκατομμύρια -με την αφαίρεση των τραπεζικών προμηθειών. Οι τράπεζες, μάλιστα, για να χορηγήσουν τα 8,5 εκατομμύρια απαίτησαν εξασφαλίσεις ύψους 140 εκατομμυρίων, τις οποίες και έλαβαν. Να σημειωθεί ότι του δανείου προηγήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ.
Π. Σκουρλέτης: Δεν με άφησαν να παρέμβω στο δελτίο του Mega
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης παρενέβη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι και είπε ότι δεν τον άφησαν να παρέμβει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. «Υπαρχουν σχολές δημοσιογραφίας που δεν υπηρετούν την πληροφόρηση με δεοντολογικό τρόπο αλλά εξυπηρετουν άλλες σκοπιμοτητες» πρόσθεσε.
Ο κ. Σκουρλέτης έγραψε επίσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως σε επικοινωνία του με το Mega ζήτησε να διαβάσουν την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο, όπως σημειώνει, του αρνήθηκαν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2268591

Ομολογιακό δάνειο 98 εκατ. σύναψε η Τηλέτυπος

Στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ προχώρησε η Τηλέτυπος, με στόχο την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της, καθώς και τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών της σκοπών.
Σχετικά άρθρα http://gr.news.yahoo.com/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF-98-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CF%88%CE%B5-%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%AD%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%82-101324171--finance.html

________________________________________________________

μα δεν έλαβε 100εκ τραπεζικό δάνειο το Μέγκα, ομολογιακό δάνειο είναι
προφανώς στα ομολογιακά δε θα θεωρείται ότι ..χρωστάς





No comments: