6.1.13

Goldman Sachs: Σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2013

Σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη «βλέπει» για το 2013 η Goldman Sachs με τον πληθωρισμό να παραμένει εντός των στόχων της ΕΚΤ. Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, χωρίς να αποκλείονται στοχευμένα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα.
1. Θα επιστρέψει η Ευρωζώνη σε τροχιά ανάπτυξης το 2013;
Ναι, αν και η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα διατηρήσει τον ευάλωτο χαρακτήρα της. Όπως είναι αναμενόμενο, η Γερμανία θα αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης το 2013, ενώ σε αυτή αναμένεται να συμβάλλει και η σταθεροποιούμενη ιταλική οικονομία. Αντιθέτως, η Γαλλία και την Ισπανία δεν αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
2. Θα ανακύψουν αποπληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη;
Όχι, τουλάχιστον όσον αφορά στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (HICP). Στην αγορά εργασίας, ο ρυθμός αύξησης των μισθών εκτιμάται ότι θα εξασθενίσει περαιτέρω στις χώρες της περιφέρειας, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερα και συνεχίζουν να αυξάνονται.
3. Οι ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης θα αμβλυνθούν περαιτέρω το 2013;
Ναι, παρότι δεν προβλέπουμε αποκλίσεις όσον αφορά στον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Ένα στοιχείο της διόρθωσης αυτής θα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κρατών της περιφέρειας, τα οποία θα μπορούν να ανταγωνίζονται πιο εύκολα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη στις αγορές αγαθών.
4. Θα προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση η ΕΚΤ το 2013;
Ναι αλλά όχι μέσω της μείωσης των επιτοκίων. Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα καθ΄ όλο το 2013, δεδομένης της σταθεροποίησης που αναμένουμε στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και τις ήπιες προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, πιθανό είναι η κεντρική τράπεζα να δρομολογήσει πιο στοχευμένα μέτρα, έκτακτης φύσεως, προκειμένου να στηρίξει συγκεκριμένες οικονομίες, όπως για παράδειγμα την ισπανική.
5. Θα ζητήσει η Ισπανία βοήθεια από τον ESM;
Ναι, παρά το γεγονός ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Γερμανία εύχονται το αντίθετο.Άγνωστος παραμένει, ωστόσο, ο ακριβής χρόνος του αιτήματος για βοήθεια από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT ) της ΕΚΤ. Ίσως χρειαστεί να κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο οι πιέσεις της αγοράς προτού αναγκαστεί η ισπανική κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2268777

No comments: