19.7.10

Η Ελλάδα του 2020

Του Γιαννου Γραμματιδη*

Πριν από τρία χρόνια παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε τέσσερις άξονες: να γίνει το Επιμελητήριο ακόμα πιο χρήσιμο για τα μέλη του, να αναπτύξει περισσότερες δράσεις στις ΗΠΑ, να αναπτυχθεί στην ελληνική περιφέρεια και, τέλος, να αναδείξει το κοινωνικό του πρόσωπο. Σήμερα μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι πετύχαμε όλους αυτούς τους στόχους. Αυτό μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα αφενός να επιμείνουμε στην εξυπηρέτηση αυτών των στόχων, αφετέρου δε να υλοποιήσουμε και το Vision 2020, δηλ. το μεγάλο όραμα που θέσαμε για το πώς θέλουμε την Ελλάδα του 2020. Το όραμα που λείπει σήμερα από την Ελλάδα.

Θέλουμε ένα κράτος σύγχρονο, χωρίς δομικές αγκυλώσεις, χωρίς διαφθορά, με διαφάνεια, με σεβασμό στον πολίτη, με ενθάρρυνση στο επιχειρείν, ένα κράτος δίκαιο και κοινωνικό και μία οικονομία ανταγωνιστική. Αυτό είναι το όραμά μας. Εργαλείο μας είναι ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που από τις περασμένες γενικές βουλευτικές εκλογές έχουμε συγκεκριμένα προτείνει στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Το μοντέλο αυτό καταγράφηκε σαν την πιο αξιόπιστη οικονομική και αναπτυξιακή πρόταση των τελευταίων 50 ετών που επεξεργάσθηκαν ο καθ. Γιάννης Στουρνάρας του ΙΟΒΕ και ο κ. Νίκος Βρεττός της Boston Consulting Group. Εργαλεία μας είναι ακόμα μία σειρά δράσεων που σκοπό έχουν να προβληματίσουν, να παραδειγματίσουν και να παρακινήσουν την πολιτική ηγεσία, τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο. Εμείς καινοτομούμε και πρωτοτυπούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακολούθησαν πρόσφατα βάζοντας το δικό τους Οραμα 2020 σε σχέση με τη μελλοντική τους περιβαλλοντική πολιτική και πρακτική.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα του Μνημονίου, το οποίο στερείται αναπτυξιακής διάστασης. Αυτό, όμως, είναι μεγάλο λάθος γιατί μπορεί η προσπάθεια για δημοσιονομική εξισορρόπηση να καταλήξει να γίνει βωμός θυσίας της ανάπτυξης. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Λιγότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος με έμφαση στην ολοκλήρωση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, λελογισμένες ιδιωτικοποιήσεις, ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου χωρίς ταμπού και με σύγχρονες μεθόδους, έξυπνα συστήματα υποκατάστασης των φόρων, ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, απελευθέρωση των υπηρεσιών χωρίς άτολμες ρυθμίσεις, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, απλοποίηση της νομοθεσίας με φαντασία αλλά και πρακτικότητα, σύνδεση της παιδείας με την επιχειρηματικότητα, σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, αλλαγή προσανατολισμού στο γεωργικό μας μοντέλο και διάχυση της έννοιας της πράσινης ανάπτυξης σε όλες αυτές τις δράσεις. Να δημιουργήσουμε ένα σταθερό νομοθετικό περιβάλλον, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που δεν θα κρύβει αιφνιδιασμούς. Να θεωρήσουμε τον πολίτη έντιμο στη συμπεριφορά του προς το κράτος και να τον τιμωρήσουμε αμείλικτα αν προδώσει αυτήν την εμπιστοσύνη.

Είναι πια κοινή συνείδηση ότι η σημερινή βαθιά κρίση αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ξαναχτίσει τις δομές της για να γίνει ένα σύγχρονο κράτος αντάξιο των ελπίδων του λαού της: η Ελλάδα του 2020.

* Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου

No comments: