Πρόταση για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕbank αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.
Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στις 11:30.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των τριών τραπεζών, μετά από ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς ότι υπέβαλε πρόταση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την εξαγορά σημαντικών μεριδίων στις ανωτέρω δύο τράπεζες.
Η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών θα γίνει μετά την έκδοση των σχετικών ανακοινώσεων.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, κάνοντας μάλιστα λόγο για σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1843096
________________________
Δεν ξέρω εάν με γελούν τα μάτια μου, αυτό που ξέρω είναι ότι η τράπεζα που αντιμετώπιζε ίσως τα περισσότερα προβλήματα - από τις "μεγάλες" - στους δείκτες επάρκειας ήταν μάλλον η ΠΕΙΡ. Πιθανότατα και η ΑΤΕ να έχει αντίστοιχα προβλήματα, όμως ίσως να έχουν περισσότερο σχέση με το ποιος θα καλύψει μια ενδεχόμενη ΑΜΚ και βέβαια το μερίδιο του δημοσίου.
[λινκ - ο διοικητής της ΑΤΕBank κ. Θ. Πανταλάκης είχε εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομίας πρόσφατα την ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής, της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου η τράπεζα να εξυγιανθεί πλήρως. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δύσκολα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς το Δημόσιο θα έπρεπε να καλύψει ποσοστό 77%, όσο είναι και η συμμετοχή του στην ΑΤΕ. Με την προϋπόθεση αυτή, η Αγροτική θα έπρεπε να οδεύσει το φθινόπωρο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας]
Από την άλλη, η πρώτη ημι-επίσημη - τελευταίως, Φεβρουάριος 2010 - ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ εγχώριας τράπεζας ήταν η περίπτωση της φαληριμένης Ασπίδας από το - πλούσιο σε ρευστό - ΤΤ, άλλο που δεν πλασαρίστηκε έτσι...
[λινκ - Τον «από μηχανής θεό» αποτελεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την Aspis Bank. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα συνεδρίαζε χθες αργά το απόγευμα προκειμένου να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank κατά 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Δ.Σ. του ΤΤ θα αφορά την συμμετοχή του κατά 30% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank ή κατά 40 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 120 εκατ. ευρώ της αύξησης. Σε περίπτωση που συμμετέχει και αποκτήσει το ΤΤ το 30% της Aspis Bank, του παρέχεται το δικαίωμα να προβεί σε δημόσια προσφορά για την αύξηση του ποσοστού του. Το σχέδιο απορρόφησης της Aspis Bank από το ΤΤ αποτελούσε «σχέδιο διάσωσης» για την τράπεζα, σε περίπτωση κατά την οποία η διοίκηση δε θα συμφωνούσε με στρατηγικούς επενδυτές]
Πάμε και σε λίγο παλαιότερα σενάρια που ένα "κουμπώνει" σήμερα:
λινκ - δεδηλωμένη είναι η πρόθεση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας για συνένωση των δυνάμεων με το Τ.Τ. Ωστόσο, η νέα διοίκηση του Τ.Τ. ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην ατζέντα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της διοίκησης είναι η αυτοδύναμη ανάπτυξη της τράπεζας.
Μην ξεχνάμε και τη συμμετοχή του ΤΤ στην Αττικής - λινκ: Πηγή στο Ταμιευτήριο επιβεβαιώνει ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι δύο ή απορροφάται η Attica bank ή πωλείται το 22,5%, ωστόσο η ίδια πηγή επισημαίνει ότι σκέψεις υπάρχουν τελικές προτάσεις δεν έχουν υπάρξει ακόμη.
Συνδυαστικά, παλαιότερα το 2008, η ΕΥΡΩΒ πήρε από την αγορά μετοχές του ΤΤ και η ΕΤΕ έσπευσε να αγοράσει και εκείνη αντίστοιχο μερίδιο, εμποδίζοντας τη στρατηγική κίνηση.
[λινκ - " Βροντερό παρών" αποπνέει η κίνηση - έκπληξη της Εθνικής Τράπεζας να αποκτήσει το 5,16% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 13,25 ευρώ, αναβάζοντας τη συνολική συμμετοχή της στο 5,735%. Η "σφήνα" της Εθνικής είναι η "απάντηση Αράπογλου" στην "επενδυτική κίνηση" της Eurobank, σχολιάζαν παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι το "παιχνίδι στις τράπεζες με αιχμή το ΤΤ μόλις άρχισε". Το "πακέτο" πούλησε στην Εθνική Τράπεζα, ομάδα ιδιωτών επενδυτών, ισχυρή θέση μεταξύ των οποίων είχε ο επενδυτής κ. Αλευρομάγειρας. Ειδικότερα, μεταβιβάστηκε το 5,16% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 13,25 ευρώ μέσω 4 πακέτων 7.340.000 τεμαχίων. Αναλυτικά πέρασαν πακέτα 1.325.000, 1.015.000. 500.000 και 4.500.000 τεμαχίων αντίστοιχα.
Πρώτη τάραξε τα νερά η Eurobank ανακοινώνοντας στις 28 Μαρτίου την απόκτηση πακέτου για το 3,9% στα 10,50 ευρώ, εξέλιξη που ανέβαζε το συνολικό ποσοστό της στο 5,9%. Αργότερα η επίσημη συμμετοχή έφθασε στο 6,075%, ενώ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ν. Καραμούζης, δεν απέκλεισε τη διεύρυνση της συμμετοχής της EFG.]
Συνεπώς, η πρόταση της ΠΕΙΡ περνάει τόσο από τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας (άλλη διατύπωση: σχέδιο διάσωσης της ΠΕΙΡ από το ΤΤ - Κρατικοποιείται η ΠΕΙΡ - ευτυχώς γράφτηκε!) όσο και από την ΑΜΚ της ΑΤΕ για αντίστοιχους λόγους και την απροθυμία του δημοσίου να τη καλύψει. Αποκλείεται να μην υπάρχει γενικότερη συμφωνία με ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ που κατέχουν ποσοστά στο ΤΤ και ενδεχόμενα να έχουν δρομολογηθεί και άλλες συμφωνίες μεταξύ των μεγάλων παικτών, του δημοσίου (και τη σχέση Σάλλα-ΠΑΣΟΚ) και βέβαια το ΔΝΤ. Και όλα αυτά γύρω από το "φιλέτο" ΤΤ, εν μέσω των stress tests και τη πάνω από δεκαετία ατάκα Κωστόπουλου ότι στην Ελλάδα χωρούν "δυόμισι τράπεζες", την οποία θυμήθηκε και το 2008.
No comments:
Post a Comment