H επόμενη βόμβα για τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία είναι τα εξωτικά διαπραγματεύσιμα στα χρηματιστήρια αμοιβαία κεφάλαια (ή αλλιώς ETF). Αυτό διότι η Γουόλ Στριτ στην προσπάθεια να εξασφαλίσει αμοιβές στους τραπεζίτες της έχει εφεύρει ένα ακόμα προϊόν-ωρολογιακή βόμβα.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατηγορία επενδυτικών προϊόντων, τα οποία μιμούνται τις σύνθετες στρατηγικές των κερδοσκοπικών αμοιβαίων κεφαλαίων και απευθύνονται σε μικρούς ιδιώτες επενδυτές έως και σε συνταξιοδοτικά ταμεία. Ο κίνδυνος έγκειται τόσο στο ότι παίρνουν θέσεις πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια τα οποία διαθέτουν, όσο και στο ότι τη διαχείριση των θέσεων αυτών την κάνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές βασιζόμενοι σε αλγόριθμους. Ο επενδυτής μπορεί να αγοράσει μερίδιο σαν να αγοράζει μία μετοχή, διαθέτοντας απλώς 50 δολ. και ένα χρηματιστηριακό κωδικό.
Όμως οι απώλειες που μπορεί να υποστεί πιθανόν να είναι συντριπτικές. Τα εξωτικά αυτά ETF έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να πολλαπλασιάζουν τις αποδόσεις της αγοράς στην οποία τοποθετούνται. Έτσι αν αυτή είναι χρηματιστήριο και έχει σε μια μέρα κέρδη 2%, το ETF που δραστηριοποιείται εκεί στοχεύει σε κέρδη της τάξης του 8% ή και 10%. Αλλά και πολλαπλάσια μπορεί να είναι η ζημιά.
Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου όταν η κρίση χρέους στην Ελλάδα οδήγησε την Γουόλ Στριτ σε απώλειες της τάξης του 7% μέσα σε πέντε μέρες, υπήρχαν κερδοσκοπικά ETF τα οποία έδωσαν αποδόσεις της τάξης του 17% μέσα στο ίδιο διάστημα. Αυτά τα ETF όταν ανέκαμψε η αγορά στις 10 Μαΐου μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε μηχανισμό οικονομικής βοήθειας για τα υπερχρεωμένα μέλη της, κατέγραψαν ζημιές 9% μέσα σε μία συνεδρίαση.
Τα διαπραγματεύσιμα στην αγορά Αμοιβαία Κεφάλαια ή ETF έχουν γίνει της μόδας την τελευταία πενταετία και έχουν προσελκύσει παγκοσμίως κεφάλαια που υπερβαίνουν το 1 τρισ. δολ. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν είναι παρά αμοιβαία κεφάλαια, μερίδια των οποίων ο επενδυτής μπορεί να αγοράζει και να πουλάει σαν μετοχές, αποφεύγοντας την υψηλή φορολογία που θα είχαν οι απευθείας τοποθετήσεις στα αμοιβαία. Όμως το τελευταίο έτος έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία τέτοιων αμοιβαίων που προσελκύει ολοένα και περισσότερο τους επενδυτές, καθώς υπόσχεται πολύ υψηλές αποδόσεις. Περισσότερα από 260 τέτοια funds με κεφαλαία που υπερβαίνουν τα 40 δισ. δολ. έχουν μπει στην αγορά τα τελευταία χρόνια.
Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και η εποπτική αρχή του Αμερικανικού Χρηματοοικονομικού Κλάδου (FINRA) θεωρούν ότι αποτελούν ιδιαίτερα επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα και έχουν ξεκινήσει έρευνα για το κατά πόσον οι συναλλαγές τους στην αγορά προκαλούν υπερβολικές διακυμάνσεις. Στις 25 Μαρτίου μάλιστα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέλαβε την έγκριση νέων τέτοιων εξωτικών αμοιβαίων κεφαλαίων που χρησιμοποιούν σύνθετα χρηματοοικονομικά παράγωγα, επικαλούμενη έρευνα για το πόσο ο δανεισμός τους και οι μεγάλες θέσεις που αυτός τους επιτρέπει να παίρνουν, συνιστούν κίνδυνο για το σύνολο της αγοράς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg αρκετές μέρες περισσότερες από τέσσερις στις δέκα πράξεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια γίνονται από αυτοματοποιημένες συναλλαγές των ETF. Καθίσταται σαφές πως μπορούν να μεγεθύνουν δραματικά τις κινήσεις μιας συγκεκριμένης αξίας, εάν προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις επειδή ένα μαθηματικό μοντέλο προγραμματισμένο σε κάποιο υπολογιστή δίνει εντολές, χωρίς να συνυπολογίζει τις παραμέτρους που καθορίζουν τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου.
Μπορούν έτσι να γίνουν επικίνδυνες τόσο για την αγορά αφού ουσιαστικά ακολουθούν υποτιμητική κερδοσκοπία, όσο και για τους επενδυτές εάν η στρατηγική αυτή αποτύχει. Όμως οι πολύ χαμηλές προμήθειες τις οποίες χρεώνουν σε συνδυασμό με την αίγλη την οποία εκπέμπει ένα προϊόν που μιμείται τα hedge funds, προσελκύουν κάθε λογής ανεπιτήδευτους επενδυτές.
Η Blackrock με 3,3 τρισ. δολ. είναι ο πρωταγωνιστής
Σ’ ΑΥΤΗ την αγορά πρωταγωνιστεί η Blackrock η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 3,3 τρισ. δολ. και ανήκει από κοινού στην Bank of America, την Barclays και την PNC. Σε αυτήν ανήκει η εταιρεία IShares. Μεταξύ των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων που ελέγχει είναι το IShares Diversified Alternatives Trust ETF, ένα πακέτο των σύνθετων στοιχημάτων που προτιμούν οι διαχειριστές των κερδοσκοπικών αμοιβαίων κεφαλαίων σε μια μετοχή.
Όμως δεν υπάρχει κανένας σταρ διαχειριστής να επιβλέπει τις επενδύσεις και να παίρνει αποφάσεις. Ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή παρακολουθεί τις τοποθετήσεις του αμοιβαίου καθημερινά και αποφασίζει αυτόματα για τις πράξεις. Έτσι οποιοσδήποτε με 50 δολ. μπορεί να αγοράσει μια τέτοια μετοχή και να δώσει τα λεφτά του σε ένα αμοιβαίο που χρησιμοποιεί σύνθετα χρηματοοικονομικά παράγωγα για να ποντάρει στις μεταβολές των τιμών των μετοχών, κρατικών ομολόγων όπως των ελληνικών, νομισμάτων όπως το ευρώ και εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, προσδοκώντας τις υψηλές αποδόσεις που υπόσχονται οι εκδότες αυτών των προϊόντων. Βετεράνοι της Γουόλ Στριτ επισημαίνουν όμως ότι είναι αδύνατο να εξηγηθούν και να αναλυθούν επαρκώς οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται σε τέτοιες επενδύσεις, στους αγοραστές.
Καθώς 80 δισ. έχουν τοποθετηθεί σε τέτοια προϊόντα και οι θέσεις τις οποίες έχουν πάρει με αυτά τα λεφτά είναι ίσως και δεκαπλάσιες, πολλοί πιστεύουν ότι ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μια νέα χρηματοοικονομική καταστροφή. Μια μαζική κατάρρευση αυτών των επενδύσεων θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στις τράπεζες που χρηματοδοτούν τη μόχλευσή τους, αυξάνοντας κατακόρυφα τις επισφάλειες και προκαλώντας ένα ακόμα συστημικό σοκ στις κεφαλαιαγορές οι οποίες δεν έχουν αναρρώσει από την κρίση που προκάλεσαν τα διαβόητα CDO (τιτλοποιημένες υποχρεώσεις) της δευτερογενούς στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ του 2007.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=85478
_______________________
Μακάρι να ήταν το μόνο πρόβλημα και είναι κάπως σύνθετο...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment