17.8.10

Επιβάλλονται μέτρα για την εξοικονόμηση 9 δισ. ευρώ το 2011

Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πρόσθετα έσοδα 6,6 δισ.
και περικοπές δαπανών 2,55 δισ. ευρώ

Πρόσθετα έσοδα 6,6 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών ύψους 2,55 δισ. ευρώ. θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, η κατάρτιση του οποίου ξεκινάει αυτές τις μέρες. Μπορεί η υστέρηση των εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό να έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, όμως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης στη σύνταξη και στην προετοιμασία των μέτρων του επόμενου έτους.

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, φορολόγηση των ημιυπαίθριων, επιβολή πράσινων τελών και μεταφορά των προϊόντων και των υπηρεσιών που ανήκουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%), στον υψηλό συντελεστή (23%), είναι τα νέα εισπρακτικά μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι αρνητικές εξελίξεις στην πορεία των εσόδων φέτος έφερε στην επιφάνεια σκέψεις κάποια από αυτά να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο (κυρίως η αύξηση των αντικειμενικών και των συντελεστών ΦΠΑ).

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση, αλλά προχωράει στις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Στο μέτωπο των δαπανών, μεταξύ των μέτρων που θα επιβληθούν περιλαμβάνεται και το «πάγωμα» των συντάξεων, καθώς και η μείωση των υψηλότερων συντάξεων.

Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ από 8,1% του ΑΕΠ που αναμένεται να υποχωρήσει φέτος. Σε απόλυτους αριθμούς, το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ του χρόνου. Η κυβέρνηση, όμως σε συνεργασία με την τρόικα συμφώνησαν στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής άνω των 9 δισ. ευρώ για το 2011.

Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι έχουν συμπεριληφθεί στο έλλειμμα του επόμενου έτους οι επιπτώσεις της ύφεσης (περίπου 4,5 δισ. ευρώ), των υψηλών επιτοκίων δανεισμού (περίπου 1,9 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με φέτος), καθώς και ένα «δίχτυ ασφαλείας» για να καλυφθεί ενδεχόμενη αποτυχία κάποιων μέτρων ή κάποια απρόοπτη εξέλιξη (όπως η ενσωμάτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα του ελλείμματος του ΟΣΕ που υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ). Τα κυριότερα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός είναι:

1. Εφαρμογή του κανόνα αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

2. Μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 300 εκατ. σε σχέση με το 2010.

3. «Πάγωμα» συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.

4. Μείωση των υψηλότερων συντάξεων για την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ.

5. Μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

6. Φορολόγηση ημιυπαίθριων χώρων για την είσπραξη 800 εκατ. ευρώ.

7. Αύξηση αντικειμενικών αξιών για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ.

8. Επιβολή πράσινων τελών για την εισροή 300 εκατ. ευρώ.

9. Μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%) για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ.

10. Εκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις για την εισροή 600 εκατ. ευρώ.

11. Είσπραξη 700 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα και τις άδειες των τυχερών παιγνίων.

12. Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

13. Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ).

14. Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας με απόδοση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει συνυπολογίσει την επίπτωση κάποιων μέτρων που έχουν ληφθεί από το 2010 και θα αποδώσουν και στον προϋπολογισμό του 2011. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ (εκτιμάται ότι του χρόνου θα αποδώσει 1 δισ. ευρώ), οι αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα (600 εκατ. ευρώ), καθώς και οι μειώσεις στον 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη (εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_17/08/2010_411567

______________________

Κάποτε εγραφαν για 2-3-5 δισ. και μας έλουζε κρύος ιδρώτας... Τώρα 9 και να 'χαμε να λέγαμε...

No comments: