Η γερμανίδα καγκελάριος παρουσίασε ένα σχέδιο 9 σημείων για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ. Σε αυτά συγκαταλέγεται μια περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και επαπειλούμενης χρεοκοπίας μιας χώρας να καλούνται και ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα συγκροτηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης από τα μέσα του 2013.
«Η ΕΕ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, όλοι στην Ευρώπη έδρασαν θαρραλέα, συντονισμένα και αποφασιστικά», είπε η Μέρκελ για να προσθέσει: «Διαπιστώσαμε ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα ευθύνης. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνον του στην Ευρώπη, δεν αφήνουμε κανέναν να καταρρεύσει. Η Ευρώπη μπορεί να πετύχει μόνον μέσω κοινής προσπάθειας». Από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος αναμένει, όπως είπε η ίδια, μια «συγκεκριμένη και λιτή στη διατύπωση» απόφαση για το νέο μηχανισμό στήριξης. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε το κατηγορηματικό της "όχι" στην πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6338316,00.html
1. Με τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλούμενης πτώχευσης κράτους μέλους, δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες.
2. Τα μέτρα βοήθειας θα δρομολογούνται όταν διαπιστώνεται ότι η Ευρωζώνη απειλείται ως σύνολο.
3. Η βοήθεια θα χορηγείται μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης.
4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό.
5. Η απειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ενός κράτους-μέλους θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Κομμισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. EKT.
6. H χορήγηση οικονομικής βοήθειας στήριξης θα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις.
7. Ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Σε περίπτωση πτώχευσης μίας χώρας θα πρέπει να αναλαμβάνουν ένα κόστος και οι ιδιώτες επενδυτές.
8. Από το 2013 θα συνοδεύονται όλα τα νέα κρατικά ομόλογα με μία ρήτρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης.
9. Στο Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων μπορούν να συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.
Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. Στέφεν Ζάιμπερτ, πρόκειται για εννέα σημεία που αποτέλεσαν τις "κατευθυντήριες γραμμές" της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία με την εκπνοή της υφιστάμενης ήδη ασπίδας προστασίας EFSF και EFSM ύψους 750 δις ευρώ στις 30 Ιουνίου 2013.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1910608
No comments:
Post a Comment