1.12.10

Στο δρόμο που χάραξε η Fed... η ΕΚΤ; - Για ακόμη ένα χρόνο το κρατικό “μαξιλάρι” στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης δεν έπεισε κανέναν για την αποφασιστικότητα της Ε.Ε να προασπίσει την ευρωζώνη από την κρίση φερεγγυότητας που διέρχεται. Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα ακολουθήσει σύντομα και η Πορτογαλία, καθώς τα spread των ομολόγων της έχουν ξεπεράσει τις μη διαχειρίσιμες 400 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές κοιτούν πλέον πέρα από τον επόμενο αδύναμο κρίκο – δηλαδή την Ισπανία – και στρέφουν τα βλέμματά τους στην Ιταλία, τα CDS της οποίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Πρόκειται για μία από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και, φυσικά, αν δεχθεί επίθεση, το υπάρχον οπλοστάσιο της Ε.Ε δεν αρκεί για να την υπερασπιστεί.
Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο και ο εκπρόσωπός του στο Δ.Σ της Ε.Κ.Τ, Άλεξ Βέμπερ, ανθίστανται στις πιέσεις να χρησιμοποιήσουν το “πυρηνικό όπλο” που διαθέτουν για την υπεράσπιση του ευρώ – δηλαδή το πακέτο “ποσοτικής χαλάρωσης” (quantitative easing) που επιστράτευσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αγοράζοντας ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου και ρίχνοντας έτσι νέο χρήμα στην αγορά. Ωστόσο, οι εξελίξεις ίσως να μην της αφήσουν άλλη επιλογή. Μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο διοικητής της Ε.Κ.Τ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η παρέμβαση της Φρανκφούρτης στο σύστημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγορές υποτιμούν την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να προστατεύσουν ό,τι έχτιζαν επί 60 χρόνια. Επέμεινε βέβαια ότι δεν έχει πρόθεση να προβεί προς το παρόν σε “ποσοτική χαλάρωση” και στόχος της Ε.Κ.Τ παραμένει η καταπολέμηση τυχόν πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση για την αγορά μεγάλου μέρους του κρατικού χρέους των PIIGS από την ΕΚΤ ίσως να έχει ήδη αρχίσει.
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, ήδη έχουν ξεκινήσει και οι πρώτοι υπολογισμοί για το ποσό που θα διαθέσει η ΕΚΤ, για την αγορά ομολόγων κρατών της Ε.Ε. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Willem Buiter, της Citibank έκανε λόγο για αγορές δύο τρισεκατομμυρίων από την ΕΚΤ, ενώ ανάλογη ήταν και η πρόβλεψη του Gary Jenkins από την Evolution Securities, ο οποίος τοποθέτησε το ύψος του “τείχους προστασίας” που θα υψώσει ο κ. Τρισέ στο ένα με δύο τρισεκατομμύρια.

Για ακόμη ένα χρόνο το κρατικό “μαξιλάρι” στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Έως το τέλος του 2011 αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τους έκτακτους κανόνες κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίοι ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Προκειμένου να συνεχιστεί σταδιακά η στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα στήριξης, η Επιτροπή καθιστά πιο αυστηρούς τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λήψη κρατικών ενισχύσεων εντός του 2011. Συγκεκριμένα, από 1ης Ιανουαρίου 2011, οι τράπεζες στην ΕΕ που ζητούν κρατική ενίσχυση είτε με τη μορφή διάσωσης είτε με τη μορφή αναδιάρθρωσης θα πρέπει να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.
«Μετά από δύο χρόνια ειδικού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να προετοιμάσουμε τη σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Ωστόσο, καθώς η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, η διαδικασία εξόδου από τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα πρέπει να γίνει με σύνεση», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια και συμπλήρωσε: « Ελπίζω πως οι συνθήκες στις αγορές θα μας επιτρέψουν από 1ης Ιανουαρίου 2012 τη μετάβαση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε κανονικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων και λίγους μήνες αργότερα, τη μετάβαση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε κανονικό καθεστώς».
Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, η σταδιακή έξοδος από τα μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010, με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για κρατικές εγγυήσεις (π.χ. αύξηση του κόστους εγγυήσεων και ενδελεχής εξέταση της βιωσιμότητας των τραπεζών).
Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το προσωρινό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων θα διατηρήσει ορισμένα μέτρα που διευκολύνουν τη χρηματοδότησή τους (π.χ. επιδοτήσεις κρατικών εγγυήσεων και επιδοτούμενα δάνεια), καθώς η Επιτροπή κρίνει ότι η αγορά δεν είναι ακόμα ικανή να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων. Ωστόσο, τα δάνεια για το κεφάλαιο κίνησης μεγάλων επιχειρήσεων θα αποκλείονται από το προσωρινό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων.
Εξάλλου, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το μέγιστο ποσό που μπορεί να διαθέσει ένα κράτος μέλος για το ξεκίνημα μίας επιχείρησης στα 2,5 εκατ. ευρώ (από τα 1,5 εκατομμύρια που ίσχυε πριν από την οικονομική κρίση), έως το τέλος του 2013. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2008 και Οκτωβρίου 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατικές ενισχύσεις προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα συνολικού ύψους 4,58 τρισεκατομμυρίων ευρώ (στην Ελλάδα εγκρίθηκαν ενισχύσεις ύψους 78 δισ. ευρώ). Ωστόσο, η πραγματική κρατική ενίσχυση που χρειάστηκε να λάβει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην ΕΕ το 2009, ανήλθε συνολικά σε 1,1 τρισ. ευρώ. Το 76% των ενισχύσεων παρασχέθηκε με τη μορφή κρατικών δανείων ή εγγυήσεων για τη διατήρηση των διατραπεζικών χρηματοδοτήσεων, το 12% για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το 9% για αναδιάρθρωση τραπεζών.

reporter 

_____________________________________

έτσι

____________________________________



Εντυπωσιακή εκκίνηση στο Χ.Α. με "άλμα" 7,7% στις τράπεζες
"Ανακούφιση" στα spread της ευρωπαϊκής περιφέρειας... μέσω ΕΚΤ

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, οι ελπίδες στον Trichet
Με το δεξί η Wall Street στον Δεκέμβριο

No comments: