Μεγάλος αριθμός μη αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των UBS και Barclays, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τράπεζες που έλαβαν βοήθεια μέσω των έκτακτων προγραμμάτων ενίσχυσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), γεγονός που προκαλεί αντεγκλήσεις στη Ουάσιγκτον. Μάλιστα, η ελβετική UBS ήταν ο μεγαλύτερος δανειολήπτης του προγράμματος Commercial Paper Funding Facility, αποσπώντας κεφάλαια ύψους 74,5 δισ. δολαρίων, ποσό σχεδόν υπερδιπλάσιο από αυτό που έλαβε η Citigroup, η αμερικανική τράπεζα που έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο από το πρόγραμμα. Το αμερικανικό Κογκρέσο υποχρέωσε τη Fed να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τις 21.000 συναλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο έντεκα διαφορετικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 3,3 τρισ. δολαρίων, τα οποία αποσκοπούσαν στην εκτόνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
H βρετανική Barclays απέσπασε το μεγαλύτερο ποσό από ένα άλλο πρόγραμμα διατραπεζικού δανεισμού, λαμβάνοντας κεφάλαια 47,9 δισ. δολ. στις 18 Σεπτεμβρίου του 2008. «Εχουμε να κάνουμε με τεράστια ποσά χρημάτων που διατέθηκαν για τη διάσωση τραπεζών του εξωτερικού», σχολιάζει ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρναρντ Σάντερς. «Μήπως η Fed έγινε η κεντρική τράπεζα του κόσμου; Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά», συμπλήρωσε. Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει ότι δεν παρουσίασε καμία ζημία από τα προγράμματα που έχουν λήξει μέχρι σήμερα, αλλά ούτε προβλέπεται να υπάρξει κάποια ζημία από τα εκκρεμή προγράμματα. «Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν η Fed δεν είχε δανείσει στους ξένους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Morin Center for Banking and Financial Law του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Πέρι Μέρλινγκ. Οπως λέει, «έχουμε αρχίσει πλέον να κατανοούμε τον ρόλο που έχει η Fed για όλον τον κόσμο».
Τα στοιχεία της Fed δείχνουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα κατέστη ο παγκόσμιος δανειστής της τελευταίας ανάγκης, καθώς τα δολάρια έρρεαν τόσο προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες όσο και τις αμερικανικές Wells Fargo & Co. και Bank of America, που έλαβαν εκάστη 45 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα Term Auction Facility. Αντίστοιχα, η Goldman Sachs, η οποία παρουσίασε κέρδη ρεκόρ κατά τη διάρκεια του 2009, έλαβε δάνεια ύψους 24 δισ. δολ. από ένα άλλο πρόγραμμα της Fed. Εκτός αυτού, εταιρείες όπως η Harley-Davidson και η General Electric προχώρησαν σε πωλήσεις εταιρικών ομολόγων στη Fed στο πλαίσιο ενός προγράμματος που παρείχε συνολικά δάνεια έως και 348,2 δισ. δολ. Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρναρντ Σάντερς, τόνισε πάντως ότι σκοπεύει να εξετάσει κατά πόσον οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τα δάνεια της Fed για να καταγράψουν κέρδη και κατά πόσον επένδυσαν τα συγκεκριμένα κεφάλαια σε ομόλογα, προκειμένου να επωφεληθούν από τη διαφορά στα επιτόκια.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_03/12/2010_424497
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment