15.11.11

CDU: «Ναι» στην οικειοθελή έξοδο από τις χώρες-παραβάτες

Η Ελλάδα δεν απειλείται για πρώτη φορά με έξωση από μια νομισματική ένωση. Το ίδιο συνέβαινε και στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η χώρα μας, ως μέλος της Λατινικής Νομισματικής Ένωσης (1865-1914), δεχόταν σοβαρές προειδοποιήσεις να εξυγιάνει τα οικονομικά της. Οι εταίροι της (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, και Ελβετία) έχαναν από μέρα σε μέρα την υπομονή τους με αυτήν.
«Τελικά δεν την άντεξαν και την πέταξαν έξω» θύμισε σήμερα το βράδυ στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στη Λειψία ο πρώην πρωθυπουργός της Σαξωνίας Γκέοργκ Μίλμπαρντ. «Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε σήμερα κι εμείς» πρόσθεσε.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι λόγοι άλλων συνέδρων, που ανήκουν στην ευρωσκεπικιστική πτέρυγα του κόμματος. «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλο κακό στη ευρωζώνη» δήλωσε ο ομοσπονδιακός βουλευτής Κλάους Πέτερ Βιλς. «Πρέπει να διωχτεί από αυτήν. Άλλη λύση δεν υπάρχει».
Τέτοιες απόψεις ήταν βέβαια μειοψηφικές στην αίθουσα του συνεδρίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των 1000 περίπου συνέδρων συντάχθηκε με τη «μετριοπαθή» πρόταση του κομματικού προεδρείου, σύμφωνα με την οποία, οι σεσημασμένες χώρες-παραβάτες θα πρέπει απλώς να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη - όχι να διωχτούν βίαια από αυτήν. Κατά της απόφασης ψήφισαν μόνο 9 σύνεδροι, ενώ άλλοι 10 απείχαν από την ψηφοφορία.
Το σχετικό εδάφιο στην απόφαση έχει ως εξής: «Εάν ένα κράτος-μέλος δεν έχει τη θέληση, ή δεν είναι σε θέση να τηρήσει τους κανόνες που συνδέονται με το κοινό νόμισμα, μπορεί να αποχωρήσει οικιοθελώς από την ευρωζώνη, χωρίς να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα εξισωθεί με τα άλλα κράτη-μέλη, που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ».
«Το μήνυμα είναι απόλυτα σαφές», επανέλαβε λίγο αργότερα σε συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση ο υπουργός οικονομικών Βόλφαγκανκ Σόιπλε. «Δεν διώχνουμε. Κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε μια χώρα στην ευρωζώνη. Και μόνο αν δεν θέλει, ή δεν μπορεί η ίδια, θα έχει τη δυνατότητα αποχώρησης».
Ο ίδιος κ.Σόιμπλε ήταν το μεγάλο αστέρι του συνεδρίου. Οι σύνεδροι επευφήμησαν όρθιοι πάνω από πέντε λεπτά το δεκαπεντάλεπτο λόγο του για την ευρωζώνη. «Αυτό δείχνει πόσο φιλοευρωπαίοι είναι οι Χριστιανοδημοκράτες» είπε ανταποδίδοντας το κοπλιμέντο.
Οι επευφημίες ήρθαν όμως και από μακριά. «Πριν λίγο, μου έστειλε ένα SMS-μήνυμα o πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλωντ Γιούνγκερ, που παρακολούθησε το λόγο μου στην τηλεόραση» αποκάλυψε ο ίδιος.
Το περιεχόμενο του μηνύματος: «Έτσι ακριβώς σε αγαπώ. Συγχαρητήρια».
Ο λόγος του «τελευταίου ρομαντικού Ευρωπαίου», όπως αποκάλεσε τον κ.Σόιμπλε εφημερίδα, επικεντρώθηκε στις συνέπειες που θα είχε τυχόν χαλάρωση των προσπαθειών για την υπέρβαση της κρίσης στην ευρωζώνη.
«Η αύξηση του τιμάριθμου καραδοκεί» είπε. «Το τι ανεξέλεγκτη μορφή θα μπορούσε να πάρει αυτό, το βλέπουμε τελευταία με τον πιο δραματικό τρόπο στην Ελλάδα». 
Παράλληλα διέγραψε σε γενικές γραμμές το «όραμα» του για την ευρωζώνη, το οποίο περιλαμβάνει την «πολιτική ενοποίηση» με τη μορφή «κοινής δημοσιονομικής πολιτικής», αποκλείει όμως τα ευρωομόλογα και την παροχή κρατικών δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Χρειαζόμαστε ένα αυστηρό σύστημα σταθερότητας με κυρώσεις, οι οποίες θα ισχύουν φυσικά και για μας» είπε. Αν αυτές, πρόσθεσε, είχαν αποφασιστεί κατά την ίδρυση της ευρωζώνης, θα έβρισκαν το 2004 άμεση εφαρμογή και στη Γερμανία, η οποία είχε παραβιάσει τότε τα κριτήρια του Μάαστριχτ.
Επιπλέον επέκρινε την απορρύθμιση των αγορών. «Αυτή η μόδα, που έλεγε, όσο περισσότερη απορρύθμιση, τόσο το καλύτερο, και την οποία επικρότησαν τα τελευταία 20-30 χρόνια οι πάντες, οικονομολόγοι και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων κι εμείς, αποδείχθηκε καταστρεπτική για τις αγορές» είπε. «Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι αυστηρές ρυθμίσεις, ώστε να μπορεί να μπορεί να μπαίνει φράγμα στον τζόγο των επενδυτών». 
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ.Σόιμπλε χαρακτήρισε τις δανειακές συμφωνίες ως «βοήθεια για αυτοβοήθεια». Αυτό, πρόσθεσε, επιβάλλει βαθιές και επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα, οι οποίες όμως, στο βαθμό που γίνονται, θα τυγχάνουν της αμέριστης αλληλεγγύης των εταίρων.
Όμως, η αλληλεγγύη έχει τα όριά της. «Ήμουν παρών στη συζήτηση που έκαναν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί με τον πρώην έλληνα πρωθυπουργό στις Κάνες» είπε υπαινισσόμενος το σοκ που προκάλεσε στο γαλλογερμανικό διευθυντήριο η εξαγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα από το Γιώργο Παπανδρέου. «Του είπαν έξω από τα δόντια, ότι τυχόν „όχι“ στην απόφαση της 27ης Οκτωβρίου ισοδυναμεί με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη».
Η εμφάνιση της Άνγκελα Μέρκελ στο συνέδριο, το μεσημέρι της Δευτέρας, έκανε λιγότερη αίσθηση από εκείνη του κ.Σόιμπλε. Η πρόεδρος του κόμματος περιορίστηκε στα γνωστά συνθήματα, όπως: «αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η Ευρώπη», και «η ευρωπαϊκή πολιτική έχει γίνει εσωτερική πολιτική». «Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και προβλήματα της Φιλανδίας, τα προβλήματα της Ιρλανδίας είναι και ιταλικά, και όλα μαζί είναι και δικά μας προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, έτσι ώστε να εκριζωθούν οι αιτίες για την χρονίζουσα κρίση του ευρώ.
Ο πιο ριζοσπαστικός νεωτερισμός, που παρουσίασε στο συνέδριο, ήταν ωστόσο η ήδη αναφερθείσα δυνατότητα εξόδου μιας χώρας-μέλους από την ευρωζώνη, που ισοδυναμεί με το σπάσιμο ενός ταμπού. «Χωρίς την παράφρονη ιδέα του Παπανδρέου δεν επρόκειτο να αποτολμήσει κάτι τέτοιο» είπε ένας σύνεδρος.
Το κατά πόσο βέβαια η παραίτηση του τελευταίου από την πρωθυπουργία θα βελτιώσει τη διαταραγμένη εμπιστοσύνη του Βερολίνου προς την Αθήνα, είναι ανοικτό θέμα. Κι αυτό αντανακλάται, παρά τις όποιες διπλωματικές διατυπώσεις, στη στάση αναμονής που παίρνει έναντι της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.
«Τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το γεγονός, πρώτον, ότι στη νέα ελληνική κυβέρνηση συμμετέχουν ομοφοβικοί, αντισημητικοί και ακροδεξιοί υπουργοί και δεύτερον, για το ότι ο νέος πρωθυπουργός Παπαδήμος ήταν μέχρι πρότινος  πολέμιος του κουρέματος; Δεν έχει προβλήματα με αυτά;» ρωτήθηκε σήμερα στο Βερολίνο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.
«Δεν νομίζω, ότι η αποστολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να βαθμολογεί και να κρίνει τη σύνθεση μιας κυβέρνησης» ήταν η απάντησή του. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται εμπιστευτικά με κάθε κυβέρνηση, που εμφανίζεται ως κυβέρνηση της χώρας της, κι αυτό ανεξάρτητα από τι πρέσβευαν παλιότερα ορισμένα μέλη της. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Για μας πάντως είναι αποφασιστικό να τηρηθούν οι υποσχέσεις για το πρόγραμμα λιτότητας. Δεν ανακατευόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας».
Η δυσπιστία του Βερολίνου υπογραμμίζεται ωστόσο πριν από όλα μέσω του «Πλάνου Β΄» σχετικά τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Κυβερνητικές πηγές φροντίζουν να μην «ξεχαστεί» στη δημοσιότητα διαρρέονται όλο και περισσότερες λεπτομέρειές του, όπως για παράδειγμα σήμερα στην εφημερίδα«Die Welt».
«Δεν πρόκειται για πραγματικό επιχειρησιακό πλάνο, αλλά για μέσο πίεσης» εκτιμά αναλυτής. «Το Βερολίνο δεν θα αφήσει την Αθήνα να πέσει. Από την άλλη όμως παίρνει τα μέτρα του για την περίπτωση που προκύψει μια νέα παπανδρεϊκού τύπου έκπληξη από την ελληνική πρωτεύουσα».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=430176

No comments: