15.11.11

ΗΠΑ: Αδιέξοδο στο δημοσιονομικό έλλειμμα

Η διακομματική επιτροπή στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και δημοσίου χρέους αδυνατεί να καταλήξει σε απόφαση μόλις 10 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έδωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο τελικός στόχος είναι οι ολομέλειες των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, βάσει της διακομματικής συμφωνίας στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής επιτροπής, να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη λύση και για τα δύο ζητήματα με καταληκτική διορία την 23η Νοεμβρίου.

Στόχος της σούπερ επιτροπής των 12 μελών είναι η εξοικονόμηση 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι Δημοκρατικοί μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών, υπέρ των ευπορότερων Αμερικανών, από την εποχή της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, προσδοκούν έκτακτα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Από την πλευρά του οι Ρεπουμπλικάνοι προτείνουν και αυτοί περικοπές αλλά σε κοινωνικά προγράμματα και σταθερά αντιτίθενται σε αυξήσεις φόρων σε φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις.

«Μαγική λύση δεν υπάρχει», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Χαβάη όπου βρίσκεται για την οικονομική διάσκεψη Ασίας-Ειρηνικού. Επανέλαβε δε ότι το ζήτημα αυτό «χρειάζεται μία ισορροπημένη λύση».

Με την οικονομία να έχει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% (πιο αργά από αυτό που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση), το δημόσιο χρέος στα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια και το κυριότερο την ανεργία στο επίμονα υψηλό ποσοστό του 9%, η οικονομία θα γίνει, εκτός απροόπτου, το σημαντικότερο ζήτημα της προεκλογικής περιόδου για την αναμέτρηση του 2012.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=430188&h1=true

No comments: