6.3.12

Στο αστρονομικό 1,3 τρισ. οι καταθέσεις στην ΕΚΤ

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι overnight καταθέσεις των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες «πάρκαραν» στον μηχανισμό καταθέσεων της ΕΚΤ 1,354 τρισ. ευρώ από 820,8 δισ. ευρώ μόλις την προηγούμενη ημέρα.

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των δύο ενέσεων ρευστότητας από την ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Συνολικά, στις 21 Δεκεμβρίου και στις 29 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ διέθεσε λίγο πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε τριετή δάνεια. Ο θετικός αντίκτυπος για την πραγματική οικονομία, όμως, εκμηδενίζεται καθώς τα κεφάλαια αυτά πρακτικά επιστρέφουν στην ΕΚΤ. Οι overnight καταθέσεις στην ΕΚΤ είναι υψηλότερες από τα φθηνά δάνεια που χορήγησε η ευρωτράπεζα.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πριν από το δεύτερο πακέτο των LTRO, δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα, οι overnight καταθέσεις στην ΕΚΤ ήταν λίγο πάνω από 500 δισ. ευρώ.

Το ρεκόρ των καταθέσεων στην ΕΚΤ επιβεβαιώνει την παρατεινόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες διστάζουν να διοχετεύσουν τη ρευστότητά τους στην πραγματική οικονομία ακόμη κι αν έτσι καταγράφουν ζημία. Οι προσωρινές καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ τοκίζονται με το χαμηλό επιτόκιο 0,75%.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/683380/ArticleNewsWorld.aspx

_____________________________________________

πόσο ευθύνεται το PSI και πόσο τα υπόλοιπα;
 

No comments: